Dzień Popcornu – kartka z kalendarza świąt nietypowych

Dzień Popcornu – kartka z kalendarza świąt nietypowych

Nadszedł czas na kolejną kartkę z kalendarza świąt nietypowych. Solony, maślany, karmelowy, serowy, paprykowy, z czekoladą… Dzisiaj, 19 stycznia, obchodzimy Dzień Popcornu. Przekąska ta uwielbiana jest na całym świecie. Kojarzy się z seansem filmowym, zabawą, spotkaniem z przyjaciółmi. Z tej okazji święta popcornu zapraszam na kilka ciekawostek o prażonej kukurydzy.

Nieodłączny element kin, a także wielu wieczorów filmowych w domu. Przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy. Słony smakołyk uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Co jeszcze wiemy na ten temat? W Dzień Popcornu zachęcam do lektury kilku informacji.

 Ciekawostki o popcornie

Pexels

 Ciekawostki o popcornie: 5 faktów

Popcorn można przyrządzać w gorącym oleju, na głębokiej patelni, za pomocą urządzeń wykorzystujących gorące powietrze czy w kuchenkach mikrofalowych. Jaka jest historia przekąski? Czy popcorn jest zdrowy czy szkodliwy? Skąd jego popularność? Poniżej znajdziecie odpowiedź na te  i inne pytania. Oto ciekawostki na temat popcornu!

Popcorn jest znany od tysięcy lat

Na stanowiskach archeologicznych w Peru znaleziono resztki prażonej kukurydzy z 4700 roku przed naszą erą! Według odkryć badaczy na terenach obecnego Meksyku, prażenie kukurydzy mogło być jednym z pierwszych sposobów jej przyrządzania. Ten sposób przygotowania przekąski znany był także wśród Azteków, Inków i innych plemion Indian północnoamerykańskich.

W starożytności ludzie robili ten smakołyk, mieszając zazwyczaj ziarna popcornu w piasku rozgrzanym w ogniu. Co ciekawe, 1700-letnia urna pogrzebowa, odkryta jakiś czas temu w Meksyku, ukazuje boga kukurydzy przystrojonego popcornem. Indianie wierzyli zaś, że wewnątrz każdego ziarna popcornu żyją duchy. Według jednej z legendarnych plotek, do Europy przekąskę sprowadził w XV wieku Krzysztof Kolumb. Pierwszą maszynę do robienia prażonej kukurydzy wymyślił zaś w XIX-wieku cukiernik z Chicago.

Popcorn puchnie, czyli wyrzuca z siebie miękką masę skrobiowo-białkową

„Jak powstaje popcorn?”: to często zadawane pytanie. Gdy roślina jest w pełni dojrzała, kukurydza jest zbierana, usuwa się też ziarna z kolby. Są one następnie suszone w specjalnym pojemniku o odpowiedniej wilgotności. Później poddaje się je prażeniu.

W ziarnie kukurydzy znajduje się niewielka ilość wody, która w wyniku działania wysokiej temperatury zaczyna parować. Powstaje ciśnienie, które w pewnym momencie powoduje rozerwanie łupiny, po czym z wnętrza ziarna wydostaje się chrupiąca skrobiowa masa. Tak właśnie tworzy się popcorn.

 Czy popcorn jest zdrowy

Pexels

Amerykanie kochają popcorn

Stany Zjednoczone są największym na świecie producentem popcornu. Kukurydza zwykle rośnie w stanach takich jak: Kentucky, Indiana, Iowa, Illinois i Nebraska. W XIX wieku w Ameryce popcorn był podawany na śniadanie w formie „owsianki” czy „kaszki”, puddingów, ciast, a także jako dodatek do zup, sałatek i innych dań. Zmieszany z melasą był pierwowzorem słodkiej przekąski Cracker Jack.

Spora fala popularności przekąski przypadła w Ameryce na czasy Wielkiego Kryzysu. Torebka popcornu kosztowała wtedy 5-10 centów i była jedną z niewielu przyjemności na jakie mogły wtedy pozwolić sobie przeciętne rodziny amerykańskie. Podczas II wojny światowe, ze względu na obniżoną dostępność cukru, konsumpcja przekąski wzrosła trzykrotnie.

Przez lata smakołyk raz był na fali, innym razem zainteresowanie nim spadało. Jednak w USA popcorn zawsze był popularną przekąską. W XX wieku stał się nieodłącznym elementem kin, a następnie seansów telewizyjnych w domu. Bywał też jedzony na wydarzeniach sportowych. Dziś wciąż jest uwielbiany. Podobno statystyczny Amerykanin zjada 48 kg popcornu rocznie.

Popcorn może być zdrowy

Popcorn może mieć pozytywny lub negatywny wpływ dla zdrowia, w zależności od tego, jak jest przyrządzany. Sama przekąska, bez dodatku cukru i soli, stanowi pożywny smakołyk. Zawiera składniki odżywcze i witaminy. To dodatki mogą być szkodliwe dla zdrowia, a dokładniej duże ilości masła, soli czy cukru.

Popcorn przygotowany bez użycia tłuszczu jest produktem niskokalorycznym. Przekąska zawiera m.in. wysoką ilość błonnika, a także polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Może być uzupełnieniem zwyczajnego menu, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej czy bezglutenowej.

Nieszkodzącą przekąską może być popcorn przygotowany w domu bez dodatku tłuszczy lub z niewielką ilością wartościowego oleju, np. rzepakowego. To zdecydowanie lepszy wybór niż np. chipsy, które są bardziej tłuste, mają mniej błonnika i niższy indeks sytości. Popcorn syci na długi czas!

Zamiast w kuchence mikrofalowej lepiej robić popcorn na patelni lub w garnku

Najprostszym i najczęstszym sposobem na szybkie przygotowanie popcornu w domu jest kuchenka mikrofalowa. Niestety to także metoda najmniej zdrowa. Taka gotowa przekąska (do zrobienia na szybko) często ma szkodliwe dodatki, np. sztuczny aromat masła, tłuszcze trans. Dodatkowo torebki, w które jest pakowany popcorn, zawierają różne substancje chemiczne.

Popcorn można zrobić na patelni lub w garnku! Wystarczą 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 100 g ziaren. Naczynie należy przykryć. Później wystarczy je podgrzewać i wstrząsać co jakiś czas garnkiem lub patelnią, aż ziarna zaczną strzelać. Tak przygotowany popcorn przesypać do miski. Można dodać odrobinę soli, ale dobrym wyborem są np. przyprawy lub zioła (różowy pieprz, chili, cynamon, curry, słodka papryka…).

Dzień Popcornu 2022

Pexels

PS Obchodzicie Dzień Popcornu? Wieczorem pozwolę sobie chyba na uczczenie święta prażonej kukurydzy domowym seansem filmowym i słoną przekąską. U mnie króluje popcorn z patelni, na odrobinie oleju rzepakowego ze szczyptą soli. Jak jest u Was?

autor: Urocznica, źródła: doz.pl, wikipedia.org, helio.pl, popz.com. zywienie.medonet.pl, zdjęcia: Pexels


Międzynarodowy Dzień Frytek – kartka z kalendarza świąt nietypowych


 

Komentarze

  1. Jardian

    Od lat nie jadam, ale w pewnym okresie życia – jadałem. Nietypowe to święto 😉 . I ile ciekawostek 😉 . Serdecznie pozdrawiam 🙂 .

    • @dministrator

      Uwielbiam popcorn. 😉

  2. Wioleta Sadowska

    Jak ja dawno nie jadłam popcornu. Jaki fajny wpis.

    • @dministrator

      Pora to nadrobić. 🙂

      • Krystyna 78

        Oj, ja też dawno nie jadłam.

        • @dministrator

          🙂

  3. Meggie

    Popcorn bardzo lubię. Jak zwykle u Ciebie dużo ciekawych informacji 🙂

    • @dministrator

      Też bardzo lubię popcorn. 😉

  4. Cyrysia

    Nie wiedziałam, że przygotowanie popcornu w kuchence mikrofalowej może być bardziej szkodliwe niż robienie go na patelni. Będę o tym na przyszłość pamiętać.

    • @dministrator

      Gotowe produkty “na szybko” zawsze mają swoje wady. 😉

  5. Taki jest świat

    Bardzo smaczne święto 🙂

    • @dministrator

      To fakt.

    • @dministrator

      🙂

  6. Elar

    Uwielbiam popcorn. Szkoda, że jest niezdrowy.

    • @dministrator

      Zależy jak jest zrobiony. 😉

  7. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Nie widziałam, że istnieje takie święto, teraz będę pamiętać za każdym razem, gdy sięgnę po popcorn 🙂

    • @dministrator

      🙂

  8. Bez książki w tytule

    Inspirujący post, a że przegapiłam to jutro będę obchodzić Dzień Popcornu. 🙂

    • @dministrator

      Smacznego. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>