Dzień Rogalika – kartka z kalendarza

Dzień Rogalika – kartka z kalendarza

Rogalik to odmiana delikatnego pieczywa i popularny smakołyk śniadaniowy. Jeden z najlepszych sposobów na umilenie sobie dnia! Kruchy, drożdżowy, maślany, z makiem, świętomarciński, croissant, cornetto… Każdy ma swoją ulubioną wersję. Nie wszyscy jednak wiedzą, że 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Z tej okazji – zapraszam na kolejną odsłonę cyklu „kartka z kalendarza”.

 

Mało kto potrafi mu się oprzeć. Chrupiący, z zarumienioną skórką, wypełniony nadzieniem, z makiem, lukrem… Na słodko lub słono. Odsłon przysmaku jest wiele! Dzień Rogalika to zaś doskonała okazja, by poznać kilka ciekawostek na jego temat.

Rogal świętomarciński

Pixabay

Ciekawostki o rogalikach

Święto Rogalika to znakomita okazja, by poeksperymentować w kuchni i wypiec własne smakołyki. A kto nie ma czasu – może wybrać się do pobliskiej cukierni, żeby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. To też doskonały moment na apetyczne ciekawostki!

Skąd się wzięły rogale? Kto wymyślił croissanty? Co jest w rogalu świętomarcińskim? Poniżej garść informacji. Zachęcam do lektury! Wypieki te często goszczą na naszych stołach, ale zazwyczaj niewiele o nich wiemy. Dzień Rogalika to dobry moment by to zmienić!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Historia rogala

Tradycja wypiekania rogali sięga czasów pogańskich. Podczas ówczesnych świąt składano bogom ofiary z wołów. Z czasem w zastępstwie zaczęto ofiarowywać ciasto. Wypiek przypominał jednak w kształcie wole rogi. Tak zastąpiono krwawe ofiary. Rogale symbolizowały zwierzęta. Składanie ofiar tego rodzaju było typowe dla wielu kultur. Stąd obecność wypieku w różnych kuchniach na całym świecie. Ale to nie wszystko…

Takie jest prawdopodobne pochodzenie rogali. Popularne jest jednak także przekonanie, że inspiracją dla fantazyjnego kształtu wypieku był księżyc. Znawcy tematu podkreślają jednak, iż to błędne myślenie.

Najsłynniejsze na świecie rogale to croissanty, cornetto i rogale świętomarcińskie. Niektórzy do tej kategorii zaliczają też chińskie ciasteczka z wróżbą, bo przypominają kształtem popularny smakołyk, a były podobno inspirowane księżycem. W Polsce najpopularniejsze, oprócz świętomarcińskich, są rogale pszenne.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Croissant

Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego. Przypomina kształtem rogalik i tradycyjnie podaje się go bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku. Receptura jest związana z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy Rue de Richelieu w Paryżu. Istnieje kilka różnych legend dotyczących tych rogalików. Jedna z nich zawiera polski wątek!

Według niektórych przekazów, wynaleziono te wypieki po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni „Zur blauen Flasche”, namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca (symbolu Imperium Osmańskiego), aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.

Według innej legendy wiedeński piekarz uchronił swoje miasto przed atakiem nieprzyjacielskich wojsk. Rogale miały symbolizować jego sukces. Powszechnie jednak uważa się croissant za przysmak francuski. Ten rogal jest produktem narodowym owego kraju od 1920 roku. Pomysł pochodzi jednak z Austrii.

Dzień Rogalika – kartka z kalendarza

Pexels

Cornetto

Cornetto to pieczywo pochodzące z Włoch. Taki rogalik może być pusty lub nadziewany. Wśród możliwych nadzień znajdziemy dżem, czekoladę, śmietanę i miód, a także np. ser oraz salami w pikantnych wersjach. Cornetto jest tradycyjnie spożywane na śniadanie, do cappuccino.

Popularna wersja tego wypieku to m.in. Polacca aversana. Ten rogalik jest w kształcie bułeczki lub wypieka się go jako ciasto. Według tradycji przepis pochodzi od polskiej zakonnicy, która podała go cukiernikowi z Aversy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Rogal świętomarciński

Rogal świętomarciński to wypiek z ciasta półfrancuskiego i białego maku. Dodatkowo, znajdują się też w nim często orzechy, rodzynki, aromat migdałowy oraz kandyzowane owoce. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Obecnie można go jednak kupić w piekarniach w całym kraju. Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi jednak uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego.

Według legendy, kształt ciasta nawiązuje do podkowy, którą zgubił koń świętego Marcina. Na Starym Rynku w Poznaniu mieści się muzeum poświęcone tradycji tego wypieku. Z tym smakołykami wiąże się wiele opowieści. Podobno w XIX wieku w Poznaniu w dzień św. Marcina rogale te rozdawano biednym.

To tylko kilka wybranych ciekawostek. O rogalach można napisać jeszcze wiele. 30 stycznia to dobra okazja by przyjrzeć się im bliżej. Polecam też przepis na szybkie rogaliki, który można znaleźć w dziale „Styl życia”.

Rogal pochodzenie

Pexels

PS Jakie rogaliki lubicie najbardziej? Dajcie znać w komentarzach!

autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, bimkal.pl, cukieniasowa.pl, kuchnia.wp.pl, zdjęcia: Pixabay, Pexels


Dzień Kawy – kartka z kalendarza świąt nietypowych


 

Komentarze

  1. Anonimowa A.

    Smakowity dzień dzisiaj 🙂
    Rogale świętomarcińskie tylko z Wielkopolski! Znajoma kiedyś z tamtych okolic przywiozła i były pyszne. Natomiast w Krakowie, kupowane w kilku miejscach na 11 listopada, zawsze smakowały jak imitacje.

    • @dministrator

      Jadłam kiedyś tego rogala w Poznaniu. Kupiłam na starówce. To fakt, że są pyszne. Wiadomo, że kupione w innych miejscach to nie to samo, ale od czasu do czasu po nie sięgam. 🙂

  2. Kasia Dudziak

    Rogale uwielbiam najbardziej te francuskie. Świętomarcińskich nigdy nie jadłam. Nawet nie wiedziałam, że dziś dzień rogala szczerze mówiąc. Ciekawe bardzo 🙂 Aż mi ślinka cieknie 👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳 Pozdrawiam serdecznie
    Kasinyswiat

    • @dministrator

      Serio? Koniecznie musisz spróbować świętomarcińskich! 🙂

  3. Ismar

    Nie wiedziałam że to dlatego wnuczka przyniosła tackę rogalików od drugiej babci. Były pyszne.

    • @dministrator

      🙂

  4. Jardian

    Nie słyszałem o tym święcie, ale rogaliki lubię, pozdrowienia 🙂 .

    • @dministrator

      Trudno ich nie lubić. 😉

  5. Izabela Wyszomirska

    Ja od czasu do czasu sama piekę różne rogale i rogaliki 😋
    Przy okazji dziękuję za odwiedziny u mnie 🤗
    sza_terazczytam.blogspot.com

    • @dministrator

      Super. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>