Deser słodki niczym rajskie wakacje, ale bez dodatku białego cukru! Kremowe mleko kokosowe, smakowite mango, zdrowe nasiona chia, nutka wanilii… Brzmi apetycznie? Oto przepis na egzotyczny pudding chia z mango i mlekiem kokosowym. Smacznego!
Kokos, mango, wanilia: trio idealne! Prawda?
Spis treści:
Pudding chia z mlekiem kokosowym
Pudding chia to deser z namoczonych w mleku lub napoju roślinnym nasion chia. Po wymieszaniu składników wystarczy schłodzić posiłek w lodówce, by masa zgęstniała. Deser podawany jest często z owocami sezonowymi i mango. To pyszny, zdrowy posiłek. Lekki, idealny na ciepłe dni. Można go przygotować na mnóstwo sposobów.
Nasiona chia dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, fosfor, mangan… Deser można wzbogacić o różne dodatki. To już zależy od naszych preferencji. Na przykład można zrobić egzotyczny deser z chia, mango i mlekiem kokosowym! To smakowita propozycja na letnie dni. Przepis poniżej!
Deser niczym rajskie wyspy
Mleko kokosowe, nasiona chia, mango… Oto jedna z odsłon puddingu chia. Deser jest delikatny, rozpływający się w ustach. To też efektowny słodki posiłek! Jego bazę stanowią nasiona chia, czyli superfoods. Zresztą można tu znaleźć również inne zdrowe składniki. To coś więcej niż zwykły kokosowy pudding chia z mango! Ekstra dodatkiem jest krem z mascarpone… Zresztą sprawdźcie sami!
Składniki (na 4 porcje)
600 g mleka kokosowego w puszce, 400 g pulpy z mango w puszce (najlepiej bez dodatku cukru), 50 g nasion chia, łyżeczka olejku waniliowego (lub wanilii w proszku), 250 g mascarpone, 1-2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), owoce (np. borówki czy świeże mango pokrojone w kostkę) płatki migdałów, herbatniki pełnoziarniste
Przygotowanie
mleko kokosowe wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Wtedy zgęstnieje. Nasiona chia wsyp do dużego naczynia, zalej schłodzonym mlekiem kokosowym (400 g), dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do lodówki do napęcznienia (na kilka godzin). Gotową masę przełóż do pucharków lub szklanek. Na to nałóż pulpę z mango. Na wierzch nałóż kleks ze zmiksowanego mascarpone, syropu i mleka kokosowego (200 g). Całość udekoruj owocami, płatkami migdałów, herbatnikami. Możesz schłodzić deser w lodówce przed podaniem. PS Pulpę z mango można kupić gotową lub przygotować samodzielnie.
Kokosowy pudding chia z mango
Ten deser z chia przywodzi na myśl rajskie wyspy. Jest egzotyczny, wakacyjny. Słodki, ale bez przesady. Kremowy, delikatny. Przywołuje letnie wspomnienia i marzenia. Pudding chia na drugie śniadanie, fit deser, coś do kawy – to już zależy od indywidualnych upodobań. Podobnie z dodatkami. Jedno jest pewne. Warto ten deser wprowadzić do swojego menu. Smacznego!
PS Lubicie pudding chia? Co dodajecie najczęściej do tego deseru? Dajcie znać w komentarzach. Zapraszam też na Instagram.
autor: Urocznica, zdjęcia: archiwum prywatne, Pexels
Fit deser z truskawkami i mascarpone: pyszna alternatywa!
Wow, ten pudding wygląda rewelacyjnie.
Polecam wypróbować przepis. 🙂
Bardzo lubię takie deserki.
Super. 🙂
Z chęcią zjadłabym taki pudding 🙂
Polecam!
Ależ fantastyczny zestaw smaków…mniamm…pyszota!
🙂
Ale kusisz ostatnio! Same pyszności,w sam raz dla mnie. Ja bardzo lubię chia i najczęściej dodaję do jogurtu i do tego owoce,na które akurat jest sezon 😉
Świetnie, też bardzo lubię nasiona chia. 🙂
pulpe musze kupic 🙂
Koniecznie: kupić lub zrobić samemu. 🙂
Nie jestem jakąś mega fanką nasion chia, ale obserwuję mega modę na nie! Nie ma co się dziwić – tyle zdrowotnych zalet 🙂 Pudding wygląda bardzo smakowicie, jak wakacje w pucharku!
Przesmacze owocowe słodkości! Lubię takie bardzo!
Super. 🙂
Ale super, łatwe, smakowite, idealne na lato!
Dokładnie. 🙂
Super! Idelany deser na ciepłe dni 🙂
Polecam. 🙂
Bardzo apetyczne. 🙂
Polecam!