Makowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Pyszne, sycące, słodkie. Kojarzy się z rodzinnym domem, ciepłem, przyjemnością. Niestety w przedświątecznej krzątaninie czasami brakuje nam czasu na przygotowanie wszystkich ulubionych smakołyków. Zamiast sięgać po gotowe ciasta ze sklepu czy cukierni, można jednak zrobić coś szybkiego, a jednocześnie domowego. To świetna opcja dla zapracowanych, zabieganych i dbających o linię. Ekspresowe ciasto makowe bez pieczenia! Inspiracja na przepis pochodzi z bloga veganbanda.pl.
Gdy dacie gościom ten deser, to przy stole zrobi się „cicho jak makiem zasiał”! Wszyscy zajmą się delektowaniem smakiem ciasta.
Spis treści:
Ekspresowy makowiec na ostatnią chwilę
Makowiec to typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. W dawnych czasach pieczony był wyłącznie na wyjątkowe okazje i uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w święta zapewnia szczęście oraz chroni przed złem. To także symbol urodzaju i dobrobytu. Poniżej znajdziecie przepis na makowiec last minute!
Przepis na ciasto makowe bez pieczenia
Oto ciekawa wariacja na temat makowca! Prosty, szybki, efektowny świąteczny deser. Będzie świetnie się prezentował na gwiazdkowym stole. „Bez maku nie ma świąt”: mówią niektórzy. Coś w tym jest. Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez potraw z maku. Ten składnik jest od wieków częścią słowiańskiej tradycji. Co powiecie na ekspresowe ciasto makowe bez pieczenia? A do tego bez nadmiaru białego cukru i mąki pszennej? Przepis poniżej.
- Składniki: ciastka korzenne lub herbatniki pełnoziarniste – 1 opak., mleko zwykłe lub roślinne (np. napój owsiany bez dodatku cukru) – ½ l, kasza manna – 100 ml, suchy mak mielony – 200 ml, miód (lub syrop z agawy) – 2 łyżeczki, gorzka czekolada wysokiej jakości (pow. 60% kakao) – ½ tabliczki, płatki migdałów (lub dowolne orzechy do posypania) – 2-3 garści.
- Przygotowanie: przygotować formę do ciasta (u mnie 13×20 cm). Spód wyłożyć ciastkami. W małym garnku podgrzać mleko, mak, miód. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć migdały, aż się zarumienią. Do ciepłego mleka z makiem stopniowo wsypywać kaszę, mieszając intensywnie, aż zgęstnieje. Masę wylać na ciastka. Wygładzić. Przykryć kolejną warstwą ciastek. Do małego garnka wlać kilka łyżek mleka i połamaną na kostki połówkę czekolady. Podgrzać, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Masę wylać na ciastka. Posypać wszystko płatkami migdałów. Po przestygnięciu deser wstawić do lodówki, by masa stężała.
Smacznego i apetycznych świąt!
Ciasto z makiem nieodłącznie kojarzy się z okresem bożonarodzeniowym. Trudno mu się oprzeć. Może mieć różne formy. Być tradycyjne lub nowoczesne. To jest akurat świetny deser dla zabieganych. Co powiecie na taki szybki makowiec? Lubicie ekspresowe przepisy? Dajcie znać w komentarzach.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels (foto główne), archiwum prywatne
Piernikowe podróże po Europie: słodki smak naszej historii i kultury
Smacznie wygląda
Polecam, to pyszny deser w świątecznym klimacie!
Marzy mi się nauka pieczenia 😉 . Dużo umiem, ale w sumie strach się odważyć 😉 . Jeszcze 😉 .
Akurat tu nie ma pieczenia, a deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. 🙂
Makowiec bez pieczenia? coś fantastycznego.
Serdecznie pozdrawiam:)
🙂
Przepis już zapisałam:)
Może nie brakuje mi czasu ale taka odmiana się przyda a ciacho zapowiada się bardzo ciekawie.
Dzięki za podpowiedź 🙂
Pozdrawiam!
Jasne, warto stawiać na różnorodność w kuchni.
Ciekawy pomysł
🙂
Ciekawy przepis, ale ja zawsze robię makowiec japoński, też z kaszą, ale pieczony – pyszota.
Też brzmi smakowicie.
Przepis idealny dla zabieganych 😉
Dokładnie!
Wygląda pysznie 🙂
🙂
Ciekawy przepis , w sam raz dla mnie, może wypróbuje!