Gofry dyniowe – jesienna uczta na talerzu

Gofry dyniowe – jesienna uczta na talerzu

Apetyczne, aromatyczne, idealne na jesienny deser. To prawdziwa gratka dla podniebienia w chłodniejsze dni! Można je podawać z różnymi dodatkami, zrobić w wersji klasycznej lub nowoczesnej. Jeśli lubicie jesienne słodkości, koniecznie zróbcie gofry dyniowe! Oto przepis na deser bez białego cukru i z mąką orkiszową.

Gofry uwielbiają dzieci oraz dorośli. Chętnie jemy je w wersji tradycyjnej, ale dobrze smakują też w różnych fit odsłonach. Co powiecie na gofry na bazie purée z upieczonej dyni?

Pyszne gofry dyniowe

archiwum prywatne

Dlaczego warto spróbować gofrów dyniowych?

  • Smak jesieni: dynia nadaje gofrom wyjątkowego, lekko słodkiego smaku i pięknego, pomarańczowego koloru, który kojarzy się z ciepłymi, jesiennymi dniami.
  • Zdrowe składniki: odpowiednie składniki i dodatki sprawiają, że gofry dyniowe to nie tylko smaczna, ale także zdrowa przekąska.
  • Wiele możliwości: gofry dyniowe można podawać na słodko z owocami, lodami, syropem klonowym, jogurtem, ale też na wytrawnie z dodatkiem szynki, sera i warzyw!
Zdrowe gofry dyniowe

archiwum prywatne

Przepis na pyszne gofry dyniowe

  1. Składniki (na 6-8 sztuk): 300 ml mleka (może być krowie lub roślinne), 150 g purée z dyni*, 60 g rozpuszczonego masła, 220 g mąki orkiszowej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego do ciasta (dla aromatu), 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), szczypta kurkumy, szczypta soli
  2. Przygotowanie: przesiej mąkę. W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, kurkumę. Dodaj wymieszane składniki mokre. Jajka, mleko, purée z dyni, syrop, roztopione i przestudzone masło, olejek. Zmiksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera. Nagrzej gofrownicę. Rozsmaruj ciasto na powierzchni płyt. Smaż około 10 minut, do zrumienienie gofrów. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną, by odparowały i stały się chrupiące. Jeszcze ciepłe podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z jogurtem greckim, konfiturą, owocami sezonowymi. Można je też posypać pokruszonymi orzechami lub zdrowymi nasionami.

*Purée z dyni to mus z pieczonej dyni. Najpierw należy upiec pokrojoną na kawałki dynię (50 minut, 120 stopni), a następnie ją zmiksować na purée za pomocą blendera. Po pieczeniu znacznie łatwiej jest obrać dynię, oddzielić miąższ od zewnętrznej warstwy warzywa. A taki mus będzie aromatyczny, intensywny w smaku! Do purée świetnie sprawdzi się dynia hokkaido. Mus można przygotować też bez piekarnika. Wtedy wystarczy dynię obrać, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości i zblendować. Gotowe purée z dyni można przechowywać kilka dni w lodówce. Przyda się do wielu jesiennych dań.

Gofry z dyni

archiwum prywatne

Smacznego!

Robiliście kiedyś gofry z dyni? Macie swojej ulubione dodatki do takich przysmaków? Chcecie poznać więcej przepisów na dania z dyni? Dajcie znać w komentarzach. Więcej przepisów w dziale „Styl życia”.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Recenzja: „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”


 

Komentarze

  1. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Jakie pyszności 🙂 w takiej chwili żałuję, że nie mam gofrownicy 🙂

    • @dministrator

      Może warto kupić formę do gofrów, która nadaje się do użytku w piekarniku? 🙂

  2. sobiepop.blogspot.com

    Uwielbiam gofry, ale z purée z dyni jeszcze nie próbowałam 🙂

    • @dministrator

      Koniecznie spróbuj, smak jesieni. 🙂

  3. Monika-Smakołyki na diecie

    Uwielbiam gofry! Dyniowe też już robiłam, są bardzo smaczne 🙂
    Udanego weekendu 🥰

    • @dministrator

      Super, miłego. 🙂

  4. Venus

    Ależ mi smaka narobiłaś . Pyszności

    • @dministrator

      Polecam! 🙂

  5. Jenovia Dżemson

    Muszę w końcu kupić gofrownicę…
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu ^^

    • @dministrator

      Warto! 🙂

  6. Dollka | imdollka.pl

    Ojej! Muszę być przepyszne, zjadłabym!

    • @dministrator

      Polecam.

  7. Jestem Magdalena | 30plusblog

    Ojoj coś wspaniałego. Kradnę przepis, dynie mam w ogrodzie 😉

    • @dministrator

      Super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>