Chińska herbata z prowincji Yunnan ma niepowtarzalny smak, aromat i historię. Doskonale gasi pragnienie, rozgrzewa, dodaje energii. Idealnie sprawdza się na chłodne poranki i wieczory. To pozycja obowiązkowa w menu każdego smakosza teiny. Dlatego też herbata Yunnan jest znana i ceniona na całym świecie! Nic w tym dziwnego. Zawiera wszystko to, czego oczekujemy od dobrej herbaty.
Eliksir dla ciała i duszy. Skarb chińskiego dziedzictwa herbacianego. Gratka dla miłośników rozgrzewających naparów. Herbata Yunnan to napój, który warto gościć w swojej filiżance lub kubku.
Spis treści:
Junnan, czyli „Na Południe od Chmur”
Junnan (Yunnan) to jeden z najbardziej znanych regionów Chin. Malownicza, górzysta kraina. Obszar graniczący z Wietnamem, Laosem i Mjanmą. Te tereny słyną z wielu fascynujących legend, baśni oraz mitów. Stolicą regionu jest Kunming. Prowincja ta podporządkowana jest rytmowi pór roku i uprawie herbaty. Warto dodać, że ten chiński region został przedstawiony w literaturze. Ciekawie opisała go m.in. Lisa See w powieści „Herbaciana dziewczyna”.
To tam można spotkać najstarsze drzewa herbaciane na świecie! Kryją w sobie wiele niezwykłych opowieści. Są szanowane i otaczane szczególną troską. Yunnan od wieków znany jest jako stolica herbaty. Powstają tam różne produkty. Yunnan słynie nie tylko z herbaty czarnej, ale też zielonej i czerwonej (Pu-erh). Wszystkie wyróżniają się dobrą jakością oraz naturalnością.
U nas najbardziej popularna jest czarna herbata z prowincji Yunnan. Napar ma długą historię i jest ściśle związana z chińską kulturą. Pochodzi z tradycyjnych ogrodów herbacianych. Wyróżnia się spośród innych napojów. Yunnan to wielki skarb dziedzictwa herbacianego. Napar wyjątkowy. I prawdziwa królowa czarnych herbat!
Czarna herbata chińska, czyli liściasta klasyka
Czarna herbata z prowincji Yunnan ma wiele zalet. Najlepsza jest naturalna, w formie liściastej, bez dodatków, produkowana z wysokiej jakości suszu. Odpowiednio zaparzona ma wspaniały smak i aromat! Wtedy oferuje cały wachlarz swoich zalet. Wyróżniają ją nie tylko walory smakowe. Herbacie tej przypisuje się też liczne właściwości prozdrowotne.
To jedna z najszlachetniejszych herbat chińskich. Yunnan ma piękną barwę, wspaniały aromat i głęboki smak. Wiele osób docenia też jej właściwości lecznicze. Picie tej herbaty korzystnie wpływa na organizm. Niekiedy nazywa się ją nawet naparem zdrowia i piękna! Na całym świecie to lubiana klasyka śniadaniowa, choć sprawdzi się jako napój na różne pory dnia.
Herbata Yunnan ma działanie rozgrzewające oraz energetyzujące. Przypisuje jej się liczne właściwości prozdrowotne. Herbata ta pozytywnie wpływa na układ trawienny, działa na metabolizm. Poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, niweluje zmęczenie. Łagodzi objawy stresu. Poprawia humor, pozwala się odprężyć. Przypisuje się jej też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może wspomóc osłabiony organizm.
To herbata klasyczna, mocna, o wyrazistym smaku oraz aromacie. Dobrze rozgrzewa, pobudza, orzeźwia. Napar ma lekko słodkawy, dymny smak. Yunnan Tea to idealna herbata codzienna. Warto skorzystać z jej licznych zalet. Należy jednak wybierać produkty wysokiej jakości i pamiętać o odpowiednim przygotowaniu napoju. Warto też oczywiście zachować umiar oraz zwrócić uwagę na przeciwwskazania.
Herbata z rankingów, czyli Yunnan zawsze w formie
Istnieje wiele przeglądów i rankingów herbacianych. Na niektóre warto zwrócić większą uwagę. Interesujący jest np. ranking pod nazwą „Dziesięć Wielkich Herbat Chin”. Można tam znaleźć najsłynniejsze, najpopularniejsze rodzaje naparu. W tym herbaty zielone, białe, żółte, czerwone i czarne. Lista nie jest stała. Znaczenie ma okres, w którym została sporządzona oraz współczesne trendy w spożyciu naparu. Mimo to: zawsze można tam znaleźć największe chińskie klasyki. W tym herbaty z prowincji Yunnan!
Na koniec – warto poświęcić chwilę temu, jak poprawnie zaparzyć napar. Na pewno nie wolno zalewać suszu wrzątkiem, bo traci wtedy walory smakowe, aromatyczne i prozdrowotne. Ważny jest też czas zaparzania. Każdy rodzaj, gatunek czy odmiana herbaty ma nieco inne wymagania. Warto to sprawdzić. Herbatę czarną najlepiej zaparzać w temperaturze 95-98 stopni przez 3-5 minut. Wystarczy 1-2 łyżeczki na filiżankę. W przypadku wielu herbat porcję liści można parzyć dwukrotnie. Do zaparzania naparu zawsze należy jednak stosować świeżo zagotowaną wodę.
Smacznej herbatki! Lubicie Yunnan?
autor: Urocznica, źródła: m.in. konesso.pl, sklepy-cynamonowe.eu, eherbata.pl, wikipedia.org, zdjęcia: Pexels
Aromatyczne pomysły na rozgrzewającą herbatę zimową
Niegdyś więcej chińskiej pijałem, pozdrawiam 🙂 .
Czarnej, zielonej czy innej? 🙂
Zdecydowanie czarnej chińskiej, ale planuję do niej powrócić 🙂 .
O, super. To świetna herbata. 🙂
Kiedyś bardzo lubiłam czerwone herbaty, może warto do nich wrócić?…
Czerwone i czarne herbaty są świetne. Ciekawe w smaku, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Bardzo lubię opisaną wyżej czarną herbatę z prowincji Yunnan. ale czerwona stamtąd też jest dobra i podobno ma jeszcze więcej zalet dla organizmu. 😉
Skoro rozgrzewa i dodaje energii to zdecydowanie herbata dla mnie.
Koniecznie spróbuj.
Uwielbiam herbaty i Yunnan oczywiście próbowałam, ale teras preferuję zieloną 🙂
Zieloną też lubię, ma wiele zalet. Czarnego Yunnana jednak wolę bardziej. 🙂
Dla mnie trochę za mocno,jestem fanką erla grey. A ostatnio kupiłam białą jaśminowa i była koszmarna! Jakbym perfumy piła 😳
Dla mnie z kolei Earl Grey jest zbyt “perfumowany”. 😉 Ale też każdy ma inny gust i herbata herbacie nierówna… Ta biała to była liściasta, naturalna czy typowa, sklepowa, z torebki? Zupełnie inaczej smakuje produkt ze sztucznymi aromatami, a inaczej herbata w 100% naturalna. Przyznaję, że najbardziej lubię klasyki. Na te z dodatkami trzeba bardzo uważać i sprawdzać dokładnie skład. Też nie raz się na nich przejechałam. Nie kupuję ich obecnie zbyt często, a jeśli już to w sprawdzonych sklepach, ulubionych herbaciarniach. 😉
Dzięki za wskazówki. Ja kupiłam w markecie,w torebkach ale już będę ostrożniejsza.
Nie ma za co, jestem typową herbaciarą. 😉 Zwracam też bardzo uwagę na sposób zaparzania. To wiele zmienia! Biała herbata to chyba zazwyczaj 80-90 stopni i 2-5 minut. Warto sprawdzić na opakowaniu. I polecam szczerze herbaty liściaste, naturalne. Czasem w zwykłym sklepie też trafiają się niezłe. 🙂
Uwielbiam herbaty. Z wiekiem smakują mi bardziej niż kawa 🙂
Ja też uwielbiam herbaty, od zawsze. Kawę lubię wypić od czasu do czasu. 🙂
Lubię herbatki ciekawy artykuł
Nie ma jak dobra herbata! 🙂
Wspaniały post Urocznico. Uwielbiam te herbaty. Czasem pije ją u mojej chrzestnej, która jest niewolnikiem dobrych herbat. Muszę sobie kupić herbatę Yunnan. Kiedyś Moja siostra dostała herbatę od koleżanki, która pojechała do Chin w celach turystycznych.
Koniecznie! To uniwersalna klasyka herbaciana. O, to musiał być świetny i aromatyczny prezent. 😉
Nie znałam wcześniej tej herbaty, ale chętnie ją wypróbuję 🙂
Koniecznie! 🙂
Muszę spróbować. Może mi pomoże i rozgrzeje
Koniecznie spróbuj, to bardzo rozgrzewający napar, na zimę idealny. 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju herbaty, ale najbardziej zieloną i białą 💚
Tej jeszcze nie próbowałam, ale to nadrobię 🙂
Koniecznie spróbuj, też lubię różne herbaty. 🙂