Jesień to pora roku obfitująca w różnorodne warzywa i owoce, które idealnie nadają się do przygotowania pysznych i zdrowych sałatek. Oto garść propozycji, które z pewnością przypadną Ci do gustu! Czas na jesienne sałatki! Znajdź tu inspirację i przygotuj pyszne, kolorowe, aromatyczne danie. Niech będzie smakowicie, zdrowo oraz efektownie!
Jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, figi, winogrona, dynie, kalafiory, brokuły, cukinie, brukselka, por… Warto wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, by uzyskać jak najwięcej smaku oraz wartości odżywczych.
Spis treści:
Dlaczego warto jeść sałatki jesienią?
Sałatki warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta! To ważny element zdrowej, lekkiej diety. Takie dania są łatwe do przygotowania, kolorowe. Wspierają zdrowie i urodę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąskę, lunch, obiad czy kolację. Można je przygotować na wiele sposobów. Dlaczego jeszcze warto jeść jesienne sałatki?
- Bogactwo witamin i minerałów: jesienne warzywa i owoce są pełne witamin, takich jak C i A, które wzmacniają odporność.
- Lekkość i sytość: sałatki są lekkie, ale jednocześnie bardzo pożywne. Zawierają dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.
- Różnorodność smaków: kombinacja słodkich i kwaśnych smaków, chrupiących i miękkich tekstur sprawia, że każda sałatka jest wyjątkowa.
Pomysły na jesienne sałatki
Jesienne warzywa i owoce idealnie nadają się do przygotowania lekkich, pożywnych sałatek. Warto eksperymentować z różnymi smakami i kombinacjami składników. Należy też pamiętać, że dobry dressing może całkowicie zmienić sałatkę!
Zielone liście, warzywa, owoce, orzechy i nasiona, sery, mięso oraz wędliny. Oto co warto wykorzystać. Można postawić na sałatki klasyczne, wegańskie, wegetariańskie, z mięsem, wytrawne, słodko-kwaśne, lekkie, z kaszą, makaronem, ryżem… Warto eksperymentować, stawiać na różne kombinacje smaków. Z pewnością połączenie słodkich owoców, wyrazistych warzyw i chrupiących orzechów stworzy nie tylko pyszny, ale również zdrowy posiłek.
Sałatka ziemniaczana, sałatka z pieczonymi warzywami, sałatka śledziowa, sałatka jarzynowa, a może sałatka z dynią i marchewką, sałatka z jabłkiem i żurawiną lub sałatka z rukolą, gruszką i camembertem? To już zależy od Ciebie. Jesienne sałatki mogą być bardzo różnorodne.
Sałatka z pieczonymi warzywami (lub gotowanymi)
Sałatki z pieczonymi i gotowanymi warzywami to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie oraz zróżnicowaną dietę. Bogactwo smaków, tekstur, cenne składniki odżywcze. Oto garść propozycji!
Ciekawym pomysłem na jesienne danie jest np. sałatka z pieczonymi burakami, serem feta, orzechami włoskimi i miodowo-musztardowym dressingiem. Inna propozycja to sałatka z gotowanymi brokułami, prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Lub: sałatka z gotowanymi brokułami, szynką z indyka, serem feta, żurawiną, białym sezamem. Kolejny pomysł to
sałatka z gotowanymi burakami, rukolą, pomarańczą, serem pleśniowym, orzeszkami piniowymi. Inna propozycja na jesienne danie? Na przykład: jarmuż z pieczoną ciecierzycą i awokado, płatkami migdałów oraz pestkami granatu. Kolejna opcja to sałatka z prażoną ciecierzycą i grillowaną dynią, mieszanką sałat, serem feta i pestkami dyni.
Sałatka z owocami sezonowymi
Sałatka owocowa to witaminowa bomba. Pyszna, kolorowa. Do sezonowych owoców warto dodać orzechy, słodko-kwaśne dressingi, wyraziste przyprawy. Takie danie z pewnością dostarczy energii, witamin oraz wspaniale poprawi humor. Tu znajdziesz kilka przykładów.
Jesienne sałatki? Koniecznie z owocami. Na początek klasyka. Sałatka słodko-kwaśna z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, orzechami pekan. Kolejna propozycja? Lekka sałatka z winogronami, orzechami włoskimi i serem feta. Następna opcja to sałatka z figami, malinami, szynką parmeńską, serem pleśniowym, rukolą i orzechami włoskimi. Inny przykład? Może sałatka ze szpinakiem, cebulą czerwoną, jeżynami, malinami, borówkami, serem pleśniowym, pistacjami, oliwą i sokiem z cytryny? Kolejna propozycja to sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronami, selerem naciowym, orzechami, sałatą rzymską. Smaczna będzie też jesienna sałatka ze śliwkami, brzoskwiniami, morelami, miętą i miodem.
Sałatki z dodatkami
Jak urozmaicić jesienne sałatki? Możliwości jest naprawdę wiele! Kasze, ryże i makarony, strączki, orzechy i nasiona, sery, zioła. Warto, by posiłek był nie tylko pyszny, ale dostarczył też organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Dodatek kaszy, ryżu lub makaronu sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca. Płatki migdałów, siemię lniane, pestki dyni, orzechy – dodadzą daniu chrupkości i zdrowych tłuszczów. Sery (np. feta, kozi ser, mozzarella, pleśniowy) – to doskonałe uzupełnienie smakowe oraz źródło białka. Zioła (m.in. bazylia, kolendra, mięta, pietruszka, rozmaryn) dodadzą sałatce świeżości i aromatu. Dressingi na bazie oliwy, octu, jogurtu, miodu, musztardy, sosu sojowego… to nie tylko dodatek, ale prawdziwa wisienka na torcie każdej sałatki! Dobrze dobrany sos podkreśli smak składników i stworzy niezapomniane doznania kulinarne.
Sałatka z kaszą to zawsze dobry wybór. Oto przykład. Sałatka z kaszą jaglaną, jabłkiem, żurawiną suszoną, prażonymi pestkami dyni. Inna propozycja? Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka lub indyka, jabłkiem, żurawiną suszoną, selerem naciowym, orzechami pekan. Kolejna opcja to np. sałatka z filetami śledzia w oleju, czerwoną cebulą, ziemniakami, kaparami, jajkami, gotowanymi burakami. Następne jesienne danie? Sałatka z makaronem, smażonym bakłażanem i cukinią, fetą, pomidorkami koktajowymi, bazylią. Inna propozycja to np. sałatka z pieczoną dynią i makaronem, papryką oraz gotowanymi brokułami.
Smacznego!
Jesienne sałatki to doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety większej ilości warzyw i owoców. Dzięki różnorodności smaków oraz kolorów, z łatwością przygotujesz lekkie, pożywne dania. Sałatki to efektowne posiłki na każdą okazję. Ich największą zaletą są świeże produkty, pełne wartości odżywczych! Zioła i przyprawy, orzechy i pestki, oleje i octy, sery i mięsa – będą doskonałymi dodatkami.
Pamiętaj! Pełnowartościowa sałatka zawiera bazę z warzyw liściastych, surowe warzywa (lub owoce) kolorowe/ gotowane lub pieczone warzywa, porcję pełnoziarnistych węglowodanów, dodatek białkowy, dodatek tłuszczowy, zioła, nasiona i orzechy. Smacznego! Apetycznej jesieni. PS Przepisy na różne dania znajdziesz w zakładce: Kulinaria i przepisy.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonem – przepis bez białego cukru!
Jem bardzo dużo sałatek w ciągu roku i pamiętam czasy techniki – szósta klasa szkoły podstawowej, kiedy samemu się je robiło 🙂 . Pozdrawiam Urocznico .
I super, sałatki warto jeść przez cały rok, robić je samemu, eksperymentować ze smakami. Jesień to czas wielu skarbów natury, pysznych warzyw i owoców, warto z tego korzystać. 🙂
Jesteśmy sałatkożercami. Dzień bez sałatki to stracony dzień.
Serdecznie pozdrawiam:)
Ja też! Dokładnie. U mnie też sałatki pojawiają się na stole codzienne, w różnych formach. 🙂
Taką sałatkę z nerkowcami to bym chętnie zjadła.
Sałatki z orzechami, szczególnie prażonymi, są pyszne! 🙂
pysznie wyglądają!
🙂
Cudowne i pyszne propozycje 💚💚
Uwielbiam sałatki :))
Super, smacznej jesieni. 🙂
Wszystkie apetycznie wyglądają 🙂
🙂
Aż naszła mnie ochota żeby zjeść taką jesienną sałatkę 😍
Najbardziej do mnie przemawia sałatka owocowa 🙂
Pozdrawiam
Sałatka Waldorf jest z owocami i idealnie nadaje się na jesień. Polecam. Ja robię ją m.in. z żurawiną, jabłkami i winogronami bezpestkowymi. 🙂
Urocznico zawsze jesteś na czasie. Jesienne sałatki wyglądają bardzo smakowicie. Serdecznie pozdrawiam 🤗
Fajnie, kiedy dania tylko świetnie smakują, ale też wyglądają. W końcu “jemy” też oczami. 😉
Bardzo lubię sałatki, są sycące i bardzo podzielne. Super kombinacje nam pokazałaś.
Serdecznie pozdrawiam
Warto sięgać po różne sałatki, a jesienią mamy tyle warzyw i owoców, że można stworzyć bardzo wiele ciekawych, smacznych dań. 🙂
Sałatek u nas dużo i na różne sposoby:)
Zawsze musi być zapas różnych dodatków a owoców i warzyw nigdy nie może zabraknąć.
Świetne podpowiedzi!
Pozdrawiam:)
Świetnie. Fajnie, że stawiacie na różnorodność na talerzu. 🙂
PO takich propozycjach slinotoku dostalam. Bardzo inspirujacy post 🙂
soalicepl.blogspot.com
Fajnie, że znalazłaś tu inspirację. Smacznego. 🙂
Pychotka! U mnie królują sałatki owocowe. <3
Też pysznie. 🙂
Uwielbiam sałatki, zarówno robić, jak i jeść!
Super, mam tak samo. 🙂
Uwielbiam sałatki z dodatkiem dyni i innych sezonowych warzyw jak dynia czy czerwona papryka, kasza także jest świetnym dodatkiem sałatek albo zielony groszek. Jesienią lubię także fasolkę po bretońsku czy leczo.
Miłego popołudnia Urocznico.