Keto pączki – bez białej mąki i cukru

Keto pączki – bez białej mąki i cukru

Mamy tłusty czwartek, czas na słodkości. Oto przepis na keto pączki – bez nabiału, cukru i białej mąki. Pyszne, miękkie, wilgotne w środku, aromatyczne. Szybkie w przygotowaniu! Mogą być ciekawą alternatywą dla tych, którzy nie mogą jeść klasycznych pączków lub smaczną opcją dla różnych łasuchów. Zainteresowani?

Keto pączki są delikatne, puszyste, słodkie i dla wielu osób to zdrowsze rozwiązanie niż tradycyjne wyroby cukiernicze. Dlaczego? Bo to idealne pączki nie tylko dla tych, którzy ograniczają m.in. biały cukier, nabiał i węglowodany, ale też dla osób z różnymi nietolerancjami czy alergiami.

Tłusty czwartek na keto

archiwum prywatne, keto pączki posypane cukrem pudrem z erytrytolu

Pączki bez mąki pszennej i drożdży

Prawie każdy chce się cieszyć smakami tłustego czwartku, jednak warto pamiętać, że niektórzy nie mogą w pełni oddać się tradycyjnemu szaleństwu. Na szczęście, jest wiele alternatyw. Zawsze warto szukać różnych rozwiązań, także w kwestiach kulinarnych.

Keto pączki robi się bez smażenia, mąki pszennej, drożdży, białego cukru i nabiału. Dla wielu osób to na pewno świetne rozwiązanie. Nikt nie musi odmawiać sobie słodkiego deseru w tłusty czwartek. To nie to samo: ktoś powie. Owszem: ale dla wielu ludzi dobra opcja. Przepis poniżej!

Keto pączki – bez białej mąki i cukru

Pieczone pączki bez mąki pszennej, archiwum prywatne

Przepis na keto pączki

Składniki:

3 jajka, 40 g mąki kokosowej, 20-30 g erytrytolu, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 80 ml oleju rzepakowego, kilka kropli aromatu waniliowego. Dowolne dodatki – np. pokruszona gorzka czekolada lub dżem bez cukru, cukier puder z erytrytolu (niski IG, bez kalorii)

Przygotowanie:

przygotować typową formę do pieczenia babeczek oraz 6 papierowych foremek na muffinki. Ciasto na pączki można zrobić w jednym naczyniu. Przekładamy do niego jajka, olej, aromat. Później mąkę, proszek do pieczenia, sól, słodzik. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję. Niektóre foremki można wypełnić do połowy ciastem i dodać dodatki na środku, a potem przykryć pierwszą warstwę resztą ciasta. Inne można wypełnić od razu. Piec pączki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut, opcja grzania góra-dół. Po upieczeniu – wyjąć i wystudzić. Można pączki udekorować cukrem pudrem zrobionym z erytrytolu.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Smacznego!

Keto pączki dzięki łatwości i szybkości przygotowania mogą być przysmakiem nie tylko na tłusty czwartek. Sprawdzą się jako coś słodkiego do kawy lub deser dla niespodziewanych gości, którzy np. nie mogą jeść tradycyjnych przysmaków. Keto pączki można też zrobić w formie do donatów (oponek), co z pewnością doda im bardziej atrakcyjnego wyglądu.

Inspiracja – blog tlustegary.pl. Najważniejsze to pamiętać, że warto szukać różnych przepisów i zamienników, tak aby każdy mógł cieszyć się ulubionymi słodkościami, choćby w innej wersji! Słodkiego i miłego tłustego czwartku.

Keto pączki – bez białej mąki i cukru

Pexels

PS Sięgacie czasem po inne wersje klasycznych słodkości? Szukacie różnych rozwiązań kulinarnych i cukierniczych? Dajcie znać w komentarzach.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Smakowite ciekawostki o pączkach. 10 zaskakujących faktów!


 

Komentarze

  1. Czytelnik

    Pysznie wygląda 👍

    • @dministrator

      I świetnie smakuje. 🙂

  2. Jardian

    Rzadko kiedy sięgam po zamienniki, nie mam w sumie takiej możliwości, ale cukier -do minimum. Zresztą kaw czy herbat nie słodzę od lat , pozdrowienia.

    • @dministrator

      Też ograniczyłam biały cukier jakiś czas temu, ze względów zdrowotnych. Ale bardzo chętnie sięgam po różne zamienniki, alternatywy oraz opcje. Myślę, że warto stawiać na urozmaicone menu. 🙂

  3. Klaudia Zuberska

    Muszą być pyszne, wyglądają mega 🙂 Ach, kocham pączki we wszystkich odsłonach 😀

    • @dministrator

      Czyli jesteś łasuchem. 🙂

  4. moja enklawa

    Wyglądają przepysznie! Dzięki za ten przepis.
    Ostatnio udało mi się kupić mąkę orkiszową do słodkich wypieków. Jakiś czas temu, w sklepie ze zdrową żywnością, do którego chodzę można było kupić tylko jeden rodzaj, a teraz wybór jest zdecydowanie większy. Cukier staram się ograniczać.
    Każde upieczone przez siebie ciasto jest zdrowsze od tego, co kupimy w sklepie, bo wiemy co tam wkładamy i możemy zastosować zamienniki, lub ograniczyć do minimum produkty, których nasz organizm słabo toleruje.
    Widzę jednak, że zarówno my, jak i moja starsza siostra- ograniczamy wypieki tylko dla siebie. Pieczemy z większym entuzjazmem, gdy spodziewamy się gości. W myśl zasady, że ktoś to musi zjeść, a my już chcemy i musimy się trochę ograniczać!
    Pozdrawiam serdecznie, Urocznico!

    • @dministrator

      Mąka orkiszowa jest świetna! Też ograniczyłam cukier i składniki, które mi szkodzą. 😉 Warto promować zdrowe nawyki.

  5. Kathy Leonia

    ja pączki jem bardzo rzadko a jeśli już to tylko z czekoladą;p

    • @dministrator

      A te moje mają właśnie czekoladę w środku! 🙂

  6. blogchwila

    Przepis jest dla mnie:):):) U nas dziś nie ma pączków. Właściwie ich nie jadamy z prostego względu. Jesteśmy we dwoje i gdybym je smażyła trzeba byłoby je zjeść, co byłoby nierozsądne. Pączków ze sklepu nie kupuję, a cukierni u nas nie ma. Upiekłam wczoraj ciasteczka kakaowe z bananem, by były słodsze i czekoladą gorzką w środku. I to nam wystarczy. Raz w tygodniu coś tam piekę, bo mąż jest łasuchem, ale z mąki, którą kupuję online w młynie Skokowa, bez obecności glifosatu. Sama wypiekam chleb i do wypieku ciast używam mąki 750, bo taką też używam do chleba, potraw. Piekę też ciasta z mąki orkiszowej, bo też używam do wypieku chleba. Do ciast dodaję cukru niewiele, a jeżeli mam, używam zamienników i tak są słodkie. W naszym wieku już trzeba myśleć inaczej. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    • @dministrator

      Ciasteczka kakaowe z bananem brzmią super! Mój mąż też jest łasuchem, a ja nie mogę stosować białej mąki i białego cukru, dlatego szukam różnych rozwiązań. 🙂 Mąkę orkiszową też bardzo lubię, cenię w kuchni. Im wcześniej postawimy na dobre wybory, tym lepiej. 😉

  7. Maminek

    Świetna alternatywa i gotowy przepis:)
    Ńa pewno się przyda bo nie wszyscy mogą zjeść ten tradycyjny przysmak.
    Pozdrawiam:)

    • @dministrator

      Dokładnie, dla tych osób jest właśnie ten post. 🙂

  8. Krystyna 7 8

    Oj, szkoda że przeczytałam twój wpis po tłustym czwartku. Zrobię je na ostatki.

    • @dministrator

      Super pomysł. 🙂

  9. sobiepop.blogspot.com

    Moja siostra jest na diecie keto. Pokażę jej ten przepis 🙂

    • @dministrator

      Super, na pewno ten przepis się jej przyda.

  10. Marzynia

    To jest właśnie fajne w odwiedzaniu blogów. U każdego są inne, ciekawe propozycje. Mimo, że kucharzę już tyle lat, ale o takich pączkach nie słyszałam, a też są pyszne, puszyste i znacznie zdrowsze. Pozdrawiam serdecznie!

    • @dministrator

      Też lubię to w blogach, że zawsze można trafić na coś ciekawego, nowego lub przydatnego. 🙂

  11. Kinga

    Uwielbiam pączki 😀
    loveonthebrainbykinga.wordpress.com

    • @dministrator

      ;D

  12. jotka

    Za pączkami nie przepadam, ale jadłam faworki pieczone w piekarniku, lepsze od tradycyjnych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>