Zbliża się czerwiec, miesiąc truskawek. Sezon na te pyszne owoce trwa krótko, więc warto z niego skorzystać. Truskawki świetnie sprawdzają się zaś nie tylko w deserach… Kto ma ochotę na sałatkę? Mam dla Was apetyczną propozycję! To moja kompozycja inspirowana książką „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” Wydawnictwa Buchmann. W publikacji można znaleźć aż 70 przepisów na warzywno-owocowe kompozycje, które są świetnym natchnieniem do tworzenia własnych potraw. Oto sałatka z truskawkami inspirowana książką!
Zdrowe, smaczne, są jednym z najbardziej popularnych owoców jagodowych na świecie. Truskawki kryją w sobie bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. Owoce te mają szerokie zastosowanie kulinarne. Sałatka z truskawkami to jedna z potraw, którą warto przygotować w sezonie wiosenno-letnim!
Spis treści:
Sezon na truskawki
Trwa sezon na truskawki. Rozpoczyna się on już w maju. Trwa do końca czerwca, a przy odpowiedniej pogodzie nawet do lipca. Apetyczne owoce kolorem i kształtem przypominające serce są natomiast wspaniałą zapowiedzią lata.
Truskawki są zdrowe, smaczne, soczyste i pachnące. Zawierają mnóstwo prozdrowotnych składników. Wspierają mózg, układ odpornościowy i krążenia, wspomagają odchudzanie. Opóźniają proces starzenia się skóry. Nawadniają doskonale organizm. Wspomagają też przemianę materii i przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn. To jedne z ulubionych owoców Polaków! Doskonale sprawdzają się też w sałatkach.
Sałatka z truskawkami: przepis
Warzywno-owocowe kompozycje powinny być składnikiem naszych codziennych jadłospisów. Sałatki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz dobre samopoczucie. Zawierają szeroką gamę witamin i składników mineralnych, przez co są prawdziwą bombą substancji odżywczych! Wspierają nasz układ immunologiczny, oczyszczają organizm, a także poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Warto je uwzględnić w menu.
Sałatka z truskawkami jest pyszna, kolorowa i zdrowa. Taka zielona kompozycja to idealna propozycja na przełom wiosny i lata. Poniżej przepis.
Sałatka z truskawkami, fetą i granolą (porcja dla 2 osób)
Składniki: 2 garści różnych sałat, 100 g sera feta, 350 g truskawek,
5-6 pomidorków truskawkowych, 2 garści granoli (musli prażone),
garść orzechów włoskich; sos: 1 łyżeczka miodu,
1 łyżka przegotowanej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta pieprzu
Przygotowanie: Sałatę, truskawki i pomidorki umyć, osuszyć.
Sałatę porwać, resztę pokroić. Ułożyć składniki na talerzu.
Posypać granolą i pokruszonym serem feta. Polać sosem.
Doprawić pieprzem. Smacznego!
PS Lubicie sałatki z owocami? Macie swoje ulubione? Dajcie znać w komentarzach.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, Pixabay, archiwum prywatne
Ciekawostki i cytaty o truskawkach
Uwielbiam truskawki, pozdrawiam 🙂 .
🙂
Ja zdecydowanie wolę truskawki ze śmietaną. Z takiej sałątki smakowałyby mi pewnie tylko truskawki.
🙂