Przyjemny aromat piernika jest nieodłącznie kojarzony z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto to część naszej tradycji i jeden z najzdrowszych słodkich smakołyków świątecznych. Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tego specjału. Piernik staropolski to jeden z symboli naszej Gwiazdki. Warto więc przyjrzeć mu się bliżej.
Jakie sekrety kryje ten smakołyk? Co ciekawego ma w sobie piernik staropolski? Sprawdźcie!
Spis treści:
Wiekowy przysmak
Korzennym ciastem zajadano się już wieki temu. To jeden z najstarszych polskich przysmaków. Słowianie używali tych słodkości w celach obrzędowych. Piernik był synonimem luksusu. Pieczono go na wyjątkowe okazje. Tego typu ciasto wykonywano m.in. na urodziny i śluby. Panny dostawały go nawet w posagu! Później piernik stał się lekiem, zakąską i deserem. Do dziś jest dla nas wypiekiem wyjątkowym. W okresie świątecznym bywa często podarunkiem dla ukochanych osób.
Piernik – pierny – pieprzny
Słowo piernik wywodzi się ze staropolskiego określenia przyprawy korzennej, czyli pieprznej, zwanej pierna, którą dodawano do ciasta z mąki i miodu. W jej skład wchodzi np. cynamon, kardamon, pieprz, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, imbir. Przyprawy te dawniej docierały do Europy głównie po wojnach krzyżowych, które zapoczątkowały rozwój handlu z Bliskim Wschodem.
Ciasto musi dojrzeć
Szczególnie cenimy piernik dojrzewający. To specjał na bazie miodu oraz przypraw korzennych, który przygotowuje się na kilka tygodni przed świętami. Idealna wersja ciasta musi najpierw przez jakiś „leżakować”, zanim trafi do piekarnika. Najlepszy moment by zacząć go przygotowywać to koniec listopada/ początek grudnia.
Lek na smutki (i nie tylko!)
W średniowieczu z pieczenia pierników słynęły zakony. Poza tym, sprzedawano je w aptekach. Dawniej piernik miał zastosowanie medyczne. Wykorzystywano to ciasto przy różnych dolegliwościach. Pierniki i pierniczki poprawiały humor, pobudzały trawienie oraz wspomagały leczenie przeziębień. Coś w tym jest! Miód i przyprawy korzenne słyną z prozdrowotnych właściwości. Piernik zawiera w sobie składniki, które działają m.in. antybakteryjnie, przeciwzapalnie, rozgrzewająco oraz wzmacniająco.
Magiczny symbol
Piernik jest symbolem dostatku, dobrobytu, słodkiego życia. W dawnych wiekach używano go podobno do wróżenia. Poza tym, popularne było też wykonywanie figur i płaskorzeźb z ciasta piernikowego. Wiele z nich nie było przeznaczonych do jedzenia, ale jedynie do dekoracji oraz podkreślenia statusu. Pieczenie tego smakołyku to do dziś prawdziwa sztuka! Warto dodać, że z piernikami związanych jest również wiele legend oraz zwyczajów. Ciasto to jest też bohaterem wielu romantycznych historii. Najsłynniejszą i najpopularniejszą recepturę na piernik staropolski przypisuje się zaś Lucynie Ćwierczakiewiczowej, twórczyni bestsellerowych książek kulinarnych z XIX wieku.
autor: Urocznica, źródła: zdrowie.interia.pl, smakizpolski.pl, cukierniasowa.pl, haps.pl, zdjęcia: Pexels
Cytaty i przysłowia na grudzień
To bardzo ważna informacja, że musi dojrzeć.
🙂
ja od kilku lat z córkami 2 razy w ciągu adwentu piekę pierniczki, ponieważ pierwsza partia nigdy nie wytrzymuje do świąt;)
Wspaniale! 🙂
Bardzo lubię 🙂
🙂
Bardzo lubię świąteczne wypieki 🙂
Ja też!
Niepowtarzalny smak i zapach 🙂
Dokładnie. 🙂
Pierwszy piernik już upiekłam w minioną niedzielę 🙂
Super. 🙂