Kalendarz świąt nietypowych podpowiada, że 26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji. Te wyjątkowe orzechy cenimy przede wszystkim za smak, kolor oraz liczne wartości odżywcze. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Święto pistacji to doskonała okazja do tego, by poznać kilka ciekawostek na temat zielonych orzeszków!
Potęga odżywcza, moc korzyści dla zdrowia, niepowtarzalny smak, wszechstronne zastosowanie w kuchni… W Światowy Dzień Pistacji warto sięgnąć po garść pysznych orzeszków.
Ciekawostki na święto pistacji
Orzeszki pistacjowe są słodko-słone, aromatyczne, mają przyjemny smak. Sprawdzą się jako składnik deseru, przekąska, dodatek do dań głównych, sałatek, sosów. Warto wiedzieć przy tym, że drzewa pistacjowe uprawiane są w nielicznych miejscach. Ich plony bywają nieregularne, okres dojrzewania długi. To orzechy delikatne, podatne na uszkodzenia, dlatego też są nieco droższe niż inne. Co jeszcze? Jakie ciekawostki o pistacjach warto znać? Oto kilka przykładów.
Pistacje to owoce pestkowe
Pod względem botanicznym zalicza się je do pestkowców. Twarda łupina, chrupiące wnętrze. Część jadalną stanowi pestka. Pochodzą z Azji i Bliskiego Wschodu, ale są uprawiane w różnych częściach świata. Najwięcej drzew pistacjowych rośnie w Turcji, Iranie oraz USA.
Orzeszki te są znane od wieków
Pistacje należą do najstarszych drzew na świecie. Ich orzeszki są jedzone przez ludzi od bardzo, bardzo dawna. Świadczą o tym m.in. badania archeologiczne. Orzeszki pistacji znaleziono w wykopaliskach w grocie w Turcji i są datowane na 7 tysięcy lat p.n.e. W Lakisz znaleziono orzeszki pistacjowe z okresu 3400–2500 lat p.n.e!
Pistacje znajdziemy w Biblii
W dawnych wiekach pistacje były przysmakiem elity. Zajadały się nimi koronowane głowy. Legenda głosi, że były ulubioną przekąską królowej Saby. Zostały też opisane w książce kucharskiej słynnego rzymskiego kucharza Apicjusza. Pistacje są nawet wspomniane w Biblii. Znajdziemy je m.in. w Starym Testamencie i Księdze Rodzaju.
Inaczej znane są jako „szczęśliwy orzech”
W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwy orzech”. Wszystko dlatego, że w łupince wyglądają, jakby się uśmiechały. Wręcza się je w prezencie na nowy rok – są symbolem zdrowia, pomyślności, powodzenia. Znane są też jako „zielone migdały”.
Wyświetl ten post na Instagramie
To źródło składników odżywczych
Pistacja to zdrowa przekąska. Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że to jeden z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Pistacje nie zawierają wcale tak wiele kalorii i tłuszczu jak się powszechnie uważa, a są bogate w witaminy, minerały, antyutleniacze oraz fitoskładniki. To żywność wysokoenergetyczna i sycąca. Mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie! Pistacje to źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych. Bogate są w oleje. Poza tym: witaminę A i E, aminokwasy, sporą dawkę fosforu.
Pistacje pozytywnie wpływają na zdrowie
Składniki tych orzeszków wspierają układ nerwowy, prawidłową pracę serca. Mówi się, że pistacje są dobre na wzrok, pozytywnie wpływają też na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zawierają substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne. Poleca się je osobom na diecie redukcyjnej. Wzmacniają układ odpornościowy, są dobre dla mięśni i kości. Chronią również organizm przed schorzeniami związanymi z wiekiem.
Wystarczy garść orzechów
Dzienna zalecana ilość orzechów to mniej więcej garść. Sposób odżywiania to indywidualna sprawa, ale nie można przesadzać z pistacjami. Jak z każdym pokarmem, należy zachować umiar. Warto pamiętać, że różne orzechy mogą też wywoływać reakcje alergiczne. Uważać należy również na pistacje solone i prażone. Lepiej sięgać po naturalne, mają więcej zalet dla zdrowia!
Kalendarz świat nietypowych dobrą inspiracją
Światowy Dzień Pistacji to jedna z ciekawszych dat w kalendarzu świąt nieoficjalnych. Nietypowe dni są okazją do urozmaicenia codzienności, źródłem zabawy i radości. Często dzięki nim można celebrować różne zainteresowania, pasje, to też okazja do promowania różnych tematów, pobudzania inspiracji i kreatywności. To sposób na to, aby poszerzać horyzonty oraz czerpać radość z drobnostek.
Światowy Dzień Pistacji można świętować na wiele sposobów! To doskonała okazja, by dowiedzieć się nieco więcej na temat tych orzeszków lub wypróbować jakiś przepis zawierający „zielone migdały”. Pistacje to pyszny, pożywny pokarm. Pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto by były składnikiem urozmaiconej diety. A nietypowe święta mogą przynieść uśmiech na twarzy oraz rozjaśnić nieco szarą codzienność. Orzeszka?
autor: Urocznica, wikipedia.org, polmarkus.com.pl, kuketo.pl, bimkal.pl, wapteka.pl, zdjęcia: Pexels
Ziarna, pestki i nasiona, które warto włączyć do diety
Nie słyszałem o tym święcie , pozdrawiam, pistacje jakoś wcześniej były częstszym “gościem” w moim menu 😉 .
Warto o nich pamiętać w diecie. 🙂
Lubię podjeść pistacje 🙂
Ja też. 🙂
Całą rodziną jesteśmy od nich uzależnieni, są doskonałe
Też je bardzo lubię. 🙂
Nigdy jeszcze nie obchodziłam tego święta. Ciekawe, czy są inne orzechowe święta? 🙂
Lubię pistacje, choć niedanwo trochę mi się przejadły 🙂
To czas na inne orzeszki! Niech żyje różnorodność w diecie. 😉
Uwielbiam pistacje, dodają mi siły.
U mnie dziś w Kalendarzu Świąt Nietypowych dla dzieci, który mam w klasie, jest Dzień Dinozaura. Pozdrawiam!
Dzień Dinusia? Też fajnie! 😉
Mój mąż uwielbia pistacje. NIe wiedziałam, że jest taki dzień.
🙂
To fenomenalne, że pistacje pochodzą nawet z 3400–2500 lat p.n.e!
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Ciekawe, prawda? 🙂
Dużo ciekawych informacji na temat pistacji. Myślę, że warto więcej ich jeść. Zdecydowaną fanką pistacji jest moja córka. Pistacja dla niej zdecydowanie przed innymi orzechami.
Kalendarz nietypowych świąt- lubię, zawsze mnie czymś zaskakuje. Tak jak dziś- Dzień Pistacji!
O tak, kalendarz świąt nietypowych zawsze czymś zaskoczy i pomoże urozmaicić szarą codzienność. 🙂
Przyznam szczerze że kiedyś nie lubiłam pistacji….ale potem spróbowałem pralinek z pistacjami,potem lodów i się zakochałam i teraz bardzo chętnie je kupuje,tylko ta cena….
Lody pistacjowe… Mmm.
Nie wiedziałam, że pistacje mają swoje święto 🙂 Trzeba przyznać, że są pyszne. To moje ulubione orzechy 🙂 Bardzo inspirujący wpis!