Niewielkie ziarenka często skrywają w sobie sporą odżywczą moc! Warto pamiętać o nich w codziennej diecie. Wiele nasion, ziaren i pestek jest wartościowych dla zdrowia. Dostarczają cennych składników odżywczych, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Ziarna, pestki i nasiona są skoncentrowanym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego ich regularne spożywanie poleca wielu dietetyków oraz ekspertów z zakresu żywienia. Co ciekawego w sobie kryją? Jakie nasiona warto jeść? Sprawdźcie!
Ziarna, pestki i nasiona można znaleźć na wielu listach najlepszych produktów o właściwościach prozdrowotnych. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto więc je jeść dla zdrowia i urody.
Zdrowe nasiona do jedzenia
Jakie nasiona są zdrowe? Pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam, mak, nasiona chia, nasiona czarnuszki… Oto kilka przykładów. Warto pamiętać o nich w codziennym menu. To dobry sposób na urozmaicenie diety. Eksperci do spraw żywienia zazwyczaj zalecają spożywać jedną garść nasion i orzechów każdego dnia. To produkty, które dobrze odżywiają oraz sycą.
Badania naukowe potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania różnorodnych nasion i ziaren. Te produkty zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Ziarna, nasiona i pestki są przede wszystkim źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Mają też wiele antyoksydantów, białka, witamin, minerałów.
To skarbnica składników odżywczych. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Przyspieszają przemianę materii, ułatwiają pracę jelit, zapewniają uczucie sytości na długo. Nic dziwnego, że te produkty są doskonałym dodatkiem do potraw – np. sałatek, zup, dań głównych, śniadań i deserów.
Ziarna, pestki i nasiona dla zdrowia i urody
Nasz codzienna dieta powinna być zróżnicowana, aby dostarczyć organizmowi pełen zakres składników odżywczych, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego warto uwzględnić w menu różne ziarna, pestki oraz nasiona. Oto kilka przykładów wartościowych produktów.
- Pestki dyni – zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały i witaminy. Pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Poleca się je jeść w okresach wyczerpania oraz stresu. Dodają energii. Pozytywnie wpływają na płodność, spowalniają procesy starzenia. Wspierają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.
- Nasiona słonecznika – są dobrym źródłem m.in. białka, błonnika, fitosteroli. Zawierają witaminy A, E, B, D i składniki mineralne. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, usuwają nadmiar toksyn z organizmu. Mają właściwości przeciwstarzeniowe. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów i skóry. Zawierają składniki dobre dla zachowania równowagi organizmu oraz dobrego samopoczucia.
- Nasiona maku – zawierają wiele składników mineralnych i witamin. To cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika. Żywność funkcjonalna. Nasiona maku wspierają odporność, wspomagają układ pokarmowy, dobrze wpływają na urodę, dodają energii.
- Ziarna sezamu – zawierają białko, witaminy, kwasy omega, minerały. Cenione są ze względu na substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dbają o zdrowe serce, wspomagają regenerację. To dobre źródło wapnia i żelaza. Dobrze wpływają na wygląd włosów oraz cery.
- Nasiona czarnuszki – skarbnica składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienie. Działają regenerująco, pozytywnie na samopoczucie. Poleca się je w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy czy przy zaburzeniach dróg oddechowych.
- Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska. Zwierają błonnik, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Mają w składzie związki przeciwzapalne, przeciwutleniacze. Cenione są za wartości odżywcze, ale i energetyczne. Słyną z dużej zawartości wapnia i żelaza. Równoważą poziom cukru we krwi, poleca się je osobom narażonym na osteoporozę. Zaliczane są do tzw. super foods.
- Siemię lniane – źródło kwasów omega-3, fitoestogenów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych. Nasiona lnu pozytywnie wpływają na przemianę materii, regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi, mają właściwości przeciwzapalne, nawilżają skórę. Siemię lniane może sprzyjać odchudzaniu, zmniejszać poziom złego cholesterolu i obniżać ryzyko nadciśnienia.
Racjonalna, zróżnicowana dieta
Przede wszystkim: ważna jest zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia. Warto poznać wszystkie przeciwwskazania oraz pamiętać o umiarze w spożywaniu nasion. Niektóre z nich przed zjedzeniem najlepiej namoczyć lub zmielić, by nie obciążać zbytnio układu trawiennego. Nasiona należy też odpowiednio przechowywać!
Wartość odżywcza tych produktów może znacznie się różnić w zależności od rodzaju. Dlatego dobrze jest dbać o urozmaiconą dietę. Trzeba też uwzględnić indywidualne potrzeby żywieniowe oraz ewentualne alergie czy nietolerancje pokarmowe. Jedno jest pewne – ziarna, pestki i nasiona mogą wnieść wiele dobrego do codziennego menu.
*Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej. W przypadku większego zainteresowania tematem – należy skonsultować się z ekspertem.
autor: Urocznica, źródła: zywienie.abczdrowie.pl, ncez.pzh.gov.pl, motywatordietetyczny.pl, zikodlazrowia.org, medonet.pl, bakaliowo.pl, zdjęcia: Pexels
Recenzja: „Kuchnia pełna warzyw” Lidia Bawolska
15 mitów na temat ćwiczeń i diety, które mogą Ci szkodzić
Bardzo ciekawy i merytoryczny artykuł.
🙂
Sam planuję trochę ziaren i pestek włączyć do diety swojej, pozdrawiam .
Super, zdrowy pomysł. 🙂
Ciekawy wpis. Nie wiedziałem wcześniej tyle o ziarnach/pestkach.
Dzięki za uznanie za zdjęcia. 🙂
Jak na razie wszystko u mnie OK jeśli o zdrowie chodzi.
Pozdrawiam!
mozaikarzeczywistosci.blogspot.com
Fajnie, że post okazał się ciekawy. 🙂
Trzeba trzeba, samo zdrowie 🙂
🙂
Bardzo ciekawe informacje.
Ja na co dzień przyjaźnię się z nasionami czarnuszki i chia 🙂
Też bardzo lubię te nasionka. 🙂
Te wszystkie nasionka i ziarenka świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy deserów:)
I smakują i dekorują i są zdrowe:)
kocham nasiona i ziarenka wcinać:D
Ja też, samo zdrowie. 😉
Z wymienionych tu nasion jem regularnie słonecznik i niekiedy pestki dyni, innych nie kupuję, ale może warto byłoby to zmienić.
Warto próbować różnych rzeczy! U mnie też słonecznik i dynia są na porządku dziennym, ale siemię lniane, czarnuszka, sezam również… Polecam. 🙂
Chia, Czarnuszka czy siemie lniane dobrze działają na urodę.
Chociaż to ostatnie nie jest zbyt dobre w smaku 😀
Pozdrawiam
To fakt, że smakowo bywa różnie, ale wszystkie te ziarna są w sumie dobre dla zdrowia i urody. 🙂
Pestki dyni bardzo lubię, jadłam kiedyś lody o smaku oleju z pestek dyni. Moja mama je chleb z olejem z czarnuszki
Ciekawy smak lodów… 😉 Z oryginalnych to jadłam kiedyś lody ogórkowe i z kwiatami.
Bardzo lubię takie dodatki do sałatek albo do owsianki 🙂
Ja tak samo! 🙂
Dodaję najczęściej do jogurtu i sałatek, ale i chleb kupujemy z różnymi dodatkami:-)
I ja tak robię. 🙂
Jako wegetarianka spożywam je ciągle. Nie przepadam za czarnuszką, z niej wolę robić różne prace plastyczne z dziećmi.
Super. A ja akurat lubię czarnuszkę, nawet dziś ją dodałam do pasy jajecznej na kanapki. 🙂
Świetny temat! Dziękuję za przybliżenie.
Można też podmienić zwykłą mąkę na migdałową, albo owsianą. 👌 👍
Tak, to fakt. Obu tych mąk używam. Chleb z samych ziaren też często u mnie gości. 😉
W tym roku zmieniam nawyki żywieniowe, więc dziękuję za tekst, wpiszę Twoje propozycje na listę zakupów.
Super, warto o siebie dbać. 🙂
Super artykuł, ja zawsze w domu mam podstawowy dla mnie zestaw ziaren i pestek (dynia, słonecznik i len) 🙂
Przydatny wpis! 🙂
🙂
Super przydatny wpis!
Cieszę się. 🙂
Różnych pestek, ziaren i nasion jest w mojej diecie zdecydowanie za mało – muszę to zmienić.
Warto o to zadbać, naprawdę! 🙂
Osobiście uwielbiam pestki dyni i nasiona słonecznika. Jem je surowe albo dosypuje do płatków lub jogurtu.
To naprawdę świetne źródło witamin.
Pozdrawiam cieplutko.
I super! 🙂
Bardzo lubie i już wyczekuje na tegoroczne słoneczniki 🙂
🙂
Bardzo interesujący post. Nie kupuję pieczywa. Zawsze gdy go piekę dodaję: czarnuszkę, pestki dyni, mak, siemię, sezam i słonecznik. Ziaren używam również do pat, sałatek a nawet jako dodatek do panierek.
Pozdrawiam serdecznie:)
Też szeroko wykorzystuję ziarna, nasiona i pestki w kuchni. 🙂
Ja najbardziej lubię pestki dyni i słonecznik, ale ostatnio staram się włączać do swojej diety również siemię lniane 🙂
Super. 🙂
Lubię porady zdrowotne w takiej przystępnej formie 👍
🙂