Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Szparagi, nowalijki, jarmuż, jadalne kwiaty, kiełki… A do tego inne kolorowe warzywa i owoce. Wiosną warto postawić na świeżość, lekkość oraz soczyste barwy! Dzięki temu nawet zwyczajne dania można upiększyć i doskonale wpasować w zielony czas. Wystarczy odrobina inspiracji oraz kreatywności. I oto wiosna na talerzu! Ten czas może być w kuchni bardzo apetyczny, radosny, orzeźwiający.

 

Jakie warzywa jeść wiosną? Świeże, chrupiące, aromatyczne. Sezonowe, kolorowe, nasze. Szczypiorek, rzeżucha, rzodkiewka, ogórki, sałata, cebula, pomidory, marchewka… Jaka może być dieta wiosenna? Barwna! Pachnąca! Estetyczna! Wiosna na talerzu może mieć wiele odsłon. Po które dary natury sięgnąć?

Co jeść wiosną?

Pexels

Dieta na wiosnę. Co jeść?

Pexels

Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Pexels

Nowalijki

Nowalijki to źródło wielu witamin i minerałów. Cenimy je za chrupkość, świeżość, smak. Sałata, szpinak, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha, pietruszka, botwinka… Nowalijki świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek, twarożków, kanapek, przystawek, wrapów, dań głównych. Można z nich też zrobić efektowne spring rollsy. Z odpowiednimi dodatkami będą pyszną przekąską. Papier ryżowy, pokrojone w słupki warzywa, wybrane nowalijki, zioła i przyprawy, tofu, kurczak lub łosoś, ewentualnie mango lub awokado, dobry sos – to danie można zrobić na wiele sposobów.

Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Pexels

Kiełki

Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa. Smaczne, zdrowe. Regularne spożywanie kiełków wpływa pozytywnie na organizm. Wzmacniają system immunologiczny, dobrze wpływają na trawienie, upiększają, odtruwają, są skarbnicą antyutleniaczy. Kiełki lucerny, rzeżuchy, brokułów, rzodkiewki, słonecznika, fasoli mung… Wszystkie mające cenne składniki. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, przystawek, makaronów, sałatek. Z pewnością pyszne mogą być kolorowe grzanki z kiełkami, młodymi listkami, serem pleśniowym i żurawiną.

Jakie warzywa jeść wiosną?

Pexels

Jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Fiołki, aksamitki, stokrotki, bratki, rumianki, nasturcje… Pyszne, kolorowe, bogate w witaminy. Wykorzystuje się je w celach dekoracyjnych, ale wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze. Można je dodać do kanapek, naleśników, sałatek, koktajli. Takie dania będą jednocześnie efektowne, oryginalne i pyszne. Kolorowe roślinki są idealnym dodatkiem także do deserów. Niebanalną słodkością są np. lody z jadalnymi kwiatami.

co jeść wiosną?

Pexels

Jarmuż

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Odmiana kapusty. Skarbnica witamin, błonnika, białka, silny przeciwutleniacz. Wspiera układ odpornościowy i nerwowy, wzmacnia naczynia krwionośne. Cenimy go za prozdrowotne walory, efektowny wygląd. Można jeść jarmuż na surowo, podsmażyć go, gotować na parze. Sprawdzi się w koktajlu, sałatce. Świetnie smakuje upieczony w piekarniku. Pyszne są chipsy z jarmużu (wystarczy je zrobić z odrobioną oleju, przypraw i sezamem)!

Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Pexels

Szparagi

Szparagi cenimy za bogactwo składników odżywczych i wspaniały smak. Ten wiosenny przysmak wspiera zdrowie. Szparagi są niskokaloryczne, pożywne. Pozytywnie wpływają na organizm, skórę, włosy i paznokcie. To naturalne antyutleniacze i afrodyzjaki. Mają niski indeks glikemiczny. Można je dodawać do sałatek, jajek, makaronów, frittaty, pizzy, zup i wielu innych dań. Dobrze smakują gotowane, pieczone, z patelni. Możliwości jest mnóstwo! Warto zrobić na przykład pieczone zielone szparagi z burratą i migdałami lub pistacjami.

Dieta wiosenna

Pexels

Oczywiście należy sięgnąć też po wiosenne owoce, ale to już temat na inny artykuł! Ważne by było zdrowo, kolorowo, pysznie. Wiosna na talerzu to zieleń, lekkość, chrupkość… Warto w tym okresie przełamać zwyczajową monotonię smaków. Co jeść wiosną? To już zależy od indywidualnych preferencji. Dieta wiosenna może być sezonowa, ale nie tylko. Warto dbać o różnorodność w jadłospisie. Mówi się przecież, że urozmaicona i odpowiednio zbilansowana dieta to sekret zdrowia oraz dobrego samopoczucia. PS Znaleźliście tu inspirację? 

Wiosna na talerzu – moc zieleni, świeżości i koloru

Pexels

Jakie warzywa jeść wiosną?

Pexels

Co jeść na wiosnę?

Pexels

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels


Recenzja: „Kuchnia na odporność” Toby Amidor


 

Komentarze

  1. Jardian

    Owszem Urocznico, znalazłem inspiracje. Serdeczne pozdrowienia .

    • @dministrator

      Super. 🙂

  2. Pani Ogrodowa

    Cenne i przydatne informacje, poza tym z przyjemnością obejrzałam kolorowe, apetyczne zdjęcia 🙂

    • Martyna

      Bardzo smacznie wyglądają te dania. Z chęcią bym spróbowała lodów z jadalnymi kwiatami 😊

      • @dministrator

        Polecam, są świetne. W mojej okolicy jest ukwiecona lodziarnia. 🙂

  3. jotka

    Ależ apetyczne i malarskie te talerze. My zajadamy rzodkiewkę i nać pietruszki, szparagi tez już były, no i truskawki!

    • @dministrator

      Świetnie. 🙂

  4. kathy leonia

    wiesz że nigdy nie jadłam szparagów:D

    • @dministrator

      Serio? Warto spróbować.

  5. Kinga

    Lubię spring rollsy 😀
    loveonthebrainbykinga.wordpress.com

    • @dministrator

      Ja też.

  6. Asia czytasia

    Bardzo apetyczne są takie kolorowe talerze

    • @dministrator

      🙂

  7. sobiepop.blogspot.com

    O tak, uwielbiam szparagi choć nigdy nie próbowałam ich pieczonych z migdałami lub pistacjami.
    Ale to połączenie brzmi pysznie 🙂

    • @dministrator

      Spróbuj koniecznie!

  8. JoAnna

    Ostatnio namiętnie zapiekam kalafiory i brokuły (steki warzywne) i robię do nich rózne kolorowe sałatki. Uwielbiam. 🙂

    • @dministrator

      Świetnie.

  9. https://mira-bell.blogspot.com

    Muszę skusić się na jakiś ciekawy przepis na szparagi 😉

    • @dministrator

      Koniecznie!

  10. madziakowo

    wszystko bym zjadla 🙂

    • @dministrator

      🙂

  11. Monika-Smakołyki na diecie

    Uwielbiam tak zestresowane dania! Człowiek od razu nabiera apetytu 😁

    • Monika-Smakołyki na diecie

      Zaserwowane dania, coś dziś telefon ze mną nie współpracuje 🫣😂

      • @dministrator

        Złośliwość rzeczy… Też “jem oczami”. 🙂

  12. jointyicroissanty

    Uwielbiam warzywa. Ostatnio ciągle zajadam się brokułami, cukinią i rzodkiewką:)

    • @dministrator

      Wspaniale.

  13. Jestem Magdalena | 30plusblog

    Oj tak, to ten moment gdy wczesnym rankiem zbieramy w ogrodzie szpinak, sałaty lub szparagi 🙂

    • @dministrator

      Super, na pewno wspaniale mieć ogród.

  14. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Bardzo apetycznie 🙂 uwielbiam sprig rollsy, trochę z nimi roboty, ale warto się poświęcić 🙂

    • @dministrator

      To fakt, ale efekt jest świetny… Warto, warto. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>