Jogurt grecki, miód, orzechy… Kto ma ochotę na orzeźwiający deser rodem z kuchni słonecznej Grecji? Jest pysznie, świeżo, kremowo, chrupiąco, słodko. Deser warto wzbogacić także o sezonowe owoce. Brzmi smakowicie? Jogurt z miodem to idealna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko! Przepis poniżej. Najpierw jednak przyjrzyjmy się właściwościom miodu. Ten składnik jest kluczowy w naszym deserze!
Jogurt z orzechami i miodem to świetny pomysł na wakacyjny deser. Posiłek jest prosty, szybki w przygotowaniu. To lekka, smaczna przekąska – w sam raz na upalny dzień.
Spis treści:
Pełnowartościowy, zdrowy deser
Jogurt grecki z miodem i orzechami to wspaniała kompozycja. Deser jest bogaty w substancje odżywcze. Jogurt dostarcza białka, orzechy zawierają wiele zdrowych tłuszczów, a miód jest wartościowym źródłem energii. Skoro o nim mowa, warto temu składnikowi przyjrzeć się bliżej. By deser był dobry, trzeba postawić na miód wysokiej jakości oraz dopasowany do naszych preferencji. Jaki produkt będzie odpowiedni? Oczywiście – miód polski. Naturalny, wyjątkowy, smaczny.
Cenny składnik diety
Miód często używany jest jako zamiennik cukru. Zawiera wiele cennych składników, w tym – aminokwasy oraz witaminy. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Smaczny i o bogatym smaku. Działa antybiotycznie, dlatego niekiedy zalecany jest w okresie przeziębienia oraz rekonwalescencji.
Produkt ten może wspierać organizm na różnych poziomach. Miód ma działanie przeciwzapalne, zwiększa odporność, przyspiesza regenerację organizmu, działa antyoksydacyjnie, wspiera pracę mózgu, koi nerwy i poprawia nastrój…
Dodatkowo każdy rodzaj miodu ma nieco inne właściwości, konsystencję, smak oraz kolor. Na przykład miód lipowy jest jasny i delikatny. Produkt ma drobnoziarnistą konsystencję. Zawiera wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. To naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
Miód akacjowy jest słodki, delikatny, dłużej pozostaje płynny. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Miód faceliowy jest jasny, lekko złocisty. Ma delikatny, słodki smak. Jest np. wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego. Miód wielokwiatowy ma różnorodny smak i aromat. Poleca się go m.in. w profilaktyce chorób serca oraz krążenia. To tylko kilka przykładów.
Warto pamiętać, by wybierać naturalne, rodzime miody polskie! Wtedy będziemy mieli pewność co do jakości i tego, że skorzystamy z wielu wartościowych właściwości produktu. Świetne miody ma Pasieka Rodzinna. Co więcej – znajdziecie tam też inne produkty pszczele, świece oraz akcesoria. Polski miód z rodzinnej pasieki? Już wiecie, gdzie go szukać!
Wracając do tematu, należy również zwrócić uwagę na to, że miód jest produktem wysoce kalorycznym, zawiera fruktozę oraz glukozę, dlatego używajmy go z rozwagą. Z pewnością ma jednak wiele zalet, z których warto skorzystać. Czas na przepis!
Przepis na jogurt z miodem i dodatkami
Zgłodnieliście? Jogurt z miodem to pożywna, zdrowa przekąska. Deser jest lekki, apetyczny. Nie ma co przedłużać. Smacznego!
Składniki (na 2 porcje)
jogurt naturalny typu greckiego 400 g, 2 garści pokruszonych orzechów, 2-4 łyżeczki miodu, 1 nektarynka, garść borówek
Przygotowanie
Nektarynkę obrać i pokroić w kostkę. Pokruszone orzechy przełożyć do szklanek lub pucharków. Na to nałożyć część jogurtu. Kolejna warstwa to owoce. Potem znowu nałożyć część jogurtu. Na to miód. Całość udekorować pozostałymi owocami i orzechami.
PS Jaki miód lubicie najbardziej? Dajcie znać w komentarzach!
*współpraca reklamowa (barterowa), tekst i zdjęcia: Urocznica
Manuka – idealny miód na poprawę odporności
Dlaczego warto suplementować witaminę C?
Bardzo dobry pomysł. Lekki deser idealny na te upały
O tak, to idealna przekąska na gorący dzień.
Takie śniadanko to ja rozumiem 🙂
🙂
Świetny pomysł na deser. Też bardzo takie lubię. 😉
Świetnie! 🙂
Super jedzonko, bardzo takie lubię. Lekko i do syta. A miód chyba najbardziej lipowy lubię.
Dokładnie. Też bardzo lubię miód lipowy. 🙂
Do tej pory miód stosowałam tylko jako marynata do mięsa…
Pozdrawiam
Też fajnie. Czasem również tak wykorzystuję miód. Polecam jednak spróbować produktu z jogurtem w wersji deserowej. 🙂
zajadam na śniadanko!
Super. 🙂
Dobry pomysł na deser, który nie obciąża człowieka. Na upały w sam raz takie jedzenie. 🙂
Zdecydowanie, zmiana na duży plus jest w kwestii mieszkania nowego.
Pozdrawiam!
mozaikarzeczywistosci.blogspot.com
Dokładnie, lekko i w sam raz na gorący dzień. 🙂
Taki jogurt po grecku. Pyszne to I zdrowe.
Serdecznie pozdrawiam 🤗
O tak. 🙂
Bardzo często jadamy jogurty, ale nie myślałam, że można połączyć go z miodem. Mam jogurt grecki w lodówce, orzechy włoskie z własnego ogrodu, borówek całe mnóstwo i miód. Miód zawsze kupuję od pszczelarza zakochanego w swoich pszczołach. Jest moim kolegą od szkoły podstawowej. Jego miody są rozchwytywane. Nie ma na co czekać jutro będzie drugie śniadanko. Pozdrawiam i gratuluję rocznicy bloga. Jest tak bardzo interesujący, że życzenia są poniekąd również dla mnie, bo życzę Ci wytrwałości w pisaniu, wielu, wielu interesujących tematów byś mogła raczyć nas ciągle wspaniałą wiedzą i pięknymi zdjęciami:):):)
Super. Polecam. Daj znać jak wrażenia smakowe. 😉 Bardzo dziękuję za miłe życzenia. 🙂
Deser chętnie wypróbuję 🙂
Polecam! 😉
Miodek do deserów nadaje się idealnie:)
Twój deser jest bardzo apetyczny i do spróbowania. U nas najczęściej mniszkowy i akacjowy ale wrzosowy też jest pyszotny:)
No i jeszcze wszystkiego co najlepsze życzę i aby blog rósł w siłę bo jest świetny i z przyjemnością do Ciebie zaglądam:)
Buziaki!
Pysznie. Dziękuję za życzenia. 🙂
Zwykle kupuje miod akacjowy. Deserek wyglada kuszaco , chetnie go wyprobuje 🙂
soalicepl.blogspot.com
Polecam. 🙂
Bardzo pyszny pomysł na śniadanie, kolację albo przekąskę 🙂 Sama po prostu kocham takie deserki, dziękuję serdecznie za inspirację 🙂 Jaki miód lubię? W zasadzie każdy, nie mam ulubionego 🙂
O, świetnie. 🙂
Bardzo lubię takie zdrowe przekąski! Jogurty najbardziej smakują mi właśnie latem 🙂
🙂