Dzień Jagodzianki – kartka z kalendarza

Dzień Jagodzianki

Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Pyszna, wywołuje wiele miłych emocji i kojarzy się z latem. Nie każdy wie, że jagodzianka ma swoje święto! Co prawda nie znajdziemy go w oficjalnym kalendarzu, ale to dobra okazja, by rzucić się w wir jagodowych przyjemności. Co wiadomo o tej dacie? Dzień Jagodzianki kryje w sobie ciekawą historię.

„A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi/ Idziemy na jagody, na jagody…”.  Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki „Jagódki”. Trudno jej nie wspomnieć w taki dzień!

Święto naszej jagodzianki

Święto naszej jagodzianki

Dzień Jagodzianki to nieformalne święto obchodzone 2 lipca z inicjatywy dziennikarki kulinarnej Barbary Stareckiej. Obchodzone w całej Polsce – zarówno przez cukierników, jak i smakoszy.

Data ta nie jest przypadkowa, ponieważ zbiega się z imieninami Jagody oraz staropolskim świętem Matki Bożej Jagodnej. Dzień Jagodzianki ma na celu celebrowanie sezonu na jagody i popularnego, powszechnie lubianego wypieku – jagodzianki.

To święto dla smakoszy i wielbicieli sezonowych deserów!

Symbol polskiego lata

Lipiec to idealny czas, by celebrować ten wypiek. To doskonała okazja, żeby na chwilę zwolnić, cieszyć się chwilą i po prostu pozwolić sobie na małe, słodkie szaleństwo. Dla wielu z nas jagodzianka to smak wakacji, beztroskich chwil.

– To deser, którym powinniśmy się chwalić i doceniać go – mówiła w Radiu Czwórka kilka lat temu inicjatorka święta Basia Starecka – Zachęcam, by 2 lipca oddać się przyjemności jedzenia jagodzianek – dodała.

To charakterystyczny, unikatowy dla naszej kuchni wypiek. Jagodzianka powstaje z ciasta drożdżowego, które przy produkcji wymaga mnóstwo czułości i troski. To coś naszego, wyjątkowego. Jagodzianka to symbol polskiego lata!

Dziś jagodzianki wiele mówią o naszym cukiernictwie. Pokazują trendy i mody. Bardzo ciekawe wersje wypieku powstają w małych manufakturach. –  Jagodzianka jest czymś bardzo polskim. Powinniśmy ją hołubić i oddawać jej należyte honory –  podkreśliła Basia Starecka we wspomnianej rozmowie dla radia.

Smaczna celebracja

Jak celebrować Dzień Jagodzianki? Można upiec własne drożdżówki z jagodami lub kupić je od lokalnego piekarza.

Współczesne jagodzianki są bardzo różnorodne. Tradycyjne i nowoczesne. Obsypane kruszonką, polukrowane, z cukrem pudrem. Z kremami, śmietaną, dekorowane pistacjami, cytrusami, ziołami, przyprawami. Do wyboru, do koloru.

Niech ten Dzień Jagodzianki będzie dla Was słodki, pachnący i pełen beztroski. Pamiętajcie – życie jest zbyt krótkie, by odmawiać sobie takich przyjemności!

Dzień Jagodzianki

Pexels

autor: Urocznica, źródła: zwierciadlo.pl, polskieradio.pl, dzienjagodzianki.pl, zdjęcia: Pexels


Przepis na muffinki z borówkami – fit deser na lato


 

Komentarze

  1. Morgana

    Kochana!
    Smacznie u Ciebie🤗☕
    Jagody u nas bardzo drogie. Poczekam, jak stanieją, wtedy zrobię na pewno pierogi.
    A smak jagodzianek z lat dziecięcych nigdy się nie powtórzy.
    Pozdrawiam miło🌼😊🌞🍒💖

  2. MaB

    Z przyjemnością spróbowałabym jagodziankę z prawdziwymi jagodami. Serdecznie pozdrawiam🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>