
Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Pyszna, wywołuje wiele miłych emocji i kojarzy się z latem. Nie każdy wie, że jagodzianka ma swoje święto! Co prawda nie znajdziemy go w oficjalnym kalendarzu, ale to dobra okazja, by rzucić się w wir jagodowych przyjemności. Co wiadomo o tej dacie? Dzień Jagodzianki kryje w sobie ciekawą historię.
„A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi/ Idziemy na jagody, na jagody…”. Chyba nie ma osoby, która by nie znała słów piosenki „Jagódki”. Trudno jej nie wspomnieć w taki dzień!
Święto naszej jagodzianki
Dzień Jagodzianki to nieformalne święto obchodzone 2 lipca z inicjatywy dziennikarki kulinarnej Barbary Stareckiej. Obchodzone w całej Polsce – zarówno przez cukierników, jak i smakoszy.
Data ta nie jest przypadkowa, ponieważ zbiega się z imieninami Jagody oraz staropolskim świętem Matki Bożej Jagodnej. Dzień Jagodzianki ma na celu celebrowanie sezonu na jagody i popularnego, powszechnie lubianego wypieku – jagodzianki.
To święto dla smakoszy i wielbicieli sezonowych deserów!
Symbol polskiego lata
Lipiec to idealny czas, by celebrować ten wypiek. To doskonała okazja, żeby na chwilę zwolnić, cieszyć się chwilą i po prostu pozwolić sobie na małe, słodkie szaleństwo. Dla wielu z nas jagodzianka to smak wakacji, beztroskich chwil.
– To deser, którym powinniśmy się chwalić i doceniać go – mówiła w Radiu Czwórka kilka lat temu inicjatorka święta Basia Starecka – Zachęcam, by 2 lipca oddać się przyjemności jedzenia jagodzianek – dodała.
To charakterystyczny, unikatowy dla naszej kuchni wypiek. Jagodzianka powstaje z ciasta drożdżowego, które przy produkcji wymaga mnóstwo czułości i troski. To coś naszego, wyjątkowego. Jagodzianka to symbol polskiego lata!
Dziś jagodzianki wiele mówią o naszym cukiernictwie. Pokazują trendy i mody. Bardzo ciekawe wersje wypieku powstają w małych manufakturach. – Jagodzianka jest czymś bardzo polskim. Powinniśmy ją hołubić i oddawać jej należyte honory – podkreśliła Basia Starecka we wspomnianej rozmowie dla radia.
Smaczna celebracja
Jak celebrować Dzień Jagodzianki? Można upiec własne drożdżówki z jagodami lub kupić je od lokalnego piekarza.
Współczesne jagodzianki są bardzo różnorodne. Tradycyjne i nowoczesne. Obsypane kruszonką, polukrowane, z cukrem pudrem. Z kremami, śmietaną, dekorowane pistacjami, cytrusami, ziołami, przyprawami. Do wyboru, do koloru.
Niech ten Dzień Jagodzianki będzie dla Was słodki, pachnący i pełen beztroski. Pamiętajcie – życie jest zbyt krótkie, by odmawiać sobie takich przyjemności!

Pexels
autor: Urocznica, źródła: zwierciadlo.pl, polskieradio.pl, dzienjagodzianki.pl, zdjęcia: Pexels
Przepis na muffinki z borówkami – fit deser na lato
Kochana!
Smacznie u Ciebie🤗☕
Jagody u nas bardzo drogie. Poczekam, jak stanieją, wtedy zrobię na pewno pierogi.
A smak jagodzianek z lat dziecięcych nigdy się nie powtórzy.
Pozdrawiam miło🌼😊🌞🍒💖
Z przyjemnością spróbowałabym jagodziankę z prawdziwymi jagodami. Serdecznie pozdrawiam🤗