Gabalong – zielona herbata idealna na chwilę relaksu

Gabalong – zielona herbata idealna na chwilę relaksu

Herbatka po długim dniu? Gabalong. Znacie? Pijecie? Nie od dziś wiadomo, że filiżanka dobrej herbaty pozwala oderwać się od szarej codzienności i wyciszyć umysł. Niektóre napary mają jednak więcej właściwości relaksujących niż inne. Dobrym przykładem jest właśnie Gabalong. Co w sobie kryje? Sprawdźcie!

Gabalong to japońska herbata zielona, liściasta, bez dodatków. Produkowana jest w specjalnych warunkach, a uprawiana głównie w dystrykcie Shizuoka. Słynie z niezwykłych właściwości…

Zielona herbata liściasta Gabalong

Pexels

Pyszna herbata relaksująca, czyli „Gaba”

Gabalong pomaga zapomnieć o codziennym stresie i ułatwia regenerację organizmu. To więcej niż napój. Mówi się, że to herbata lecznicza. Zawiera dużą ilość aminokwasów gamma. Herbata ta jest bogata w przeciwutleniacze, wspiera zdrowie i odporność organizmu. Podobno „Gaba” pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz obniża ciśnienie krwi.

Co najważniejsze, to idealny napój na chwilę relaksu oraz odprężenie po intensywnym dniu. Herbacie tej przypisuje się bowiem właściwości uspokajające, relaksujące oraz przeciwstresowe. Gabalong pomaga odzyskać wewnętrzną równowagę! Poprawia jakość snu, pozytywnie wpływa na samopoczucie, koi zmysły, uspokaja umysł. Wprowadza w stan błogości, spokoju. To dobry napój dla ciała i duszy. Eliksir zdrowia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Luksusowa herbata uspokajająca, czyli japoński skarb

Ta japońska herbata to nie tylko idealny napój dla osób poszukujących chwili wyciszenia i spokoju. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom zielonych naparów! Gabalong to herbata luksusowa. Idealny napój na koniec dnia. Zawiera niewielką ilość teiny. Pomaga się odprężyć po intensywnych zajęciach. I wspaniale smakuje oraz wygląda!

Zielona herbata liściasta Gabalong ma wiele zalet. Posiada delikatne, długie i cienkie listki. Zachwyca piękną barwą oraz przyjemnym aromatem. Napar jest lekki, świeży, ale też bogaty w smaku. Delikatnie słodkawy oraz subtelnie kwiatowo-ziołowy. Zadowoli kubki smakowe wyrafinowanych herbaciarzy.

Gabalong to wysokiej klasy herbata. Smakuje wyśmienicie, jest subtelna i pyszna. Doskonale sprawdzi się w chwili relaksu oraz odprężenia po intensywnym dniu. Wspaniale poprawia nastrój. Wysoka jakość, wyjątkowy smak, właściwości prozdrowotne… To wszystko robi wrażenie. Taką herbatę warto pić. Filiżanka Gabalong to doskonały sposób na ukojenie umysłu po długim dniu. „Gaba” pokazuje, że klasyczna herbata zielona ma wiele twarzy i warto je odkryć.

Zielona herbata liściasta Gabalong

Pexels

Zielona herbata liściasta, czyli subtelność klasyki

Gabalong ma bardzo wiele zalet, ale by z nich skorzystać, należy pamiętać o tym, jak parzyć zieloną herbatę. By móc cieszyć się nią w pełni, trzeba mieć na względzie kilka kwestii. To nie jest trudne, ale dobry napar potrzebuje nieco uwagi.

Herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Zbyt wysoka temperatura może negatywnie wpłynąć na smak oraz prozdrowotne właściwości naparu! Ważny jest też czas parzenia. Wpływa na smak napoju. Każdy napar wymaga nieco innego. Warto też pamiętać, że herbaty zielone można parzyć wielokrotnie. Ważna jest również jakość suszu. Trzeba mieć też na względzie ilość listków w stosunku do wody. Proporcje mają znaczenie.

Jak zaparzyć japońską herbatę Gabalong? 2-3 minuty, 70-80 stopni, 2-3 g na 120-150 ml. Intensywny, ciężki dzień? Sięgnijcie po ten pyszny napar. To wspaniałe doświadczenie herbaciane.

Gabalong to japońska herbata zielona, liściasta.

Pexels

PS A co u Was ostatnio króluje w filiżance lub kubku? Co pijecie po ciężkim dniu? Dajcie znać w komentarzach!

autor: Urocznica, źródła: fanaberia.net.pl, manutea.pl, akademiaherbaty.pl, zdjęcia: Pexels


Recenzja: „Mądrość herbaty” Noriko Morishita


 

Komentarze

  1. Czytelnik

    Aktualnie dzika róża ☺️

    • @dministrator

      Też lubię! 🙂

  2. Domowy Klimacik

    Uwielbiam zieloną herbatę! Bardzo, bardzo lubię jej smak zarówno na ciepło jak i na zimno, kiedy o niej zapomnę 😉 Zauważyłam jednak, że nie każda smakuje tak samo, są te lepszej jakości i nieco gorszej.
    Nie znałam nazwy Gabalong. Bardzo przydatny artykuł, dziękuję 🙂

    • @dministrator

      Oczywiście, herbata herbacie nierówna. Według mnie najlepsze są liściaste, klasyczne, kupowane w herbaciarniach oraz sklepach herbacianych, tam można mieć gwarancję jakości. 😉

  3. Kasia Futka

    Uwielbiam zieloną herbatę 💚💚
    Taki relaks cenię najbardziej 🙂

    • @dministrator

      Też lubię relaks z dobrą herbatką. 🙂

  4. Pani Ogrodowa

    Nie znam tej herbaty, ale chyba czas to zmienić 🙂

  5. Lutana

    Zielone herbaty mają bardzo specyficzny smak i najlepiej je chyba pić z jakimś dodatkiem, chociażby cytryną. Może ta proponowana przez Ciebie bardziej by mi podeszła. Rozejrzę się po sklepach 🙂

    • @dministrator

      Świat herbat jest bardzo bogaty, warto próbować różnych smaków. Wiele zależy od jakości suszu, gatunku, kraju pochodzenia, sposobu zaparzania. Inaczej smakuje zielona sencha, inaczej matcha lub gunpowder. Podobnie inny smak ma zielona herbata japońska, a inny chińska lub koreańska. 😉

  6. Jardian

    Tej jeszcze nie piłem, pozdrawiam .

    • @dministrator

      Polecam spróbować. 🙂

  7. Monika-Smakołyki na diecie

    Takiej herbaty jeszcze nie piłam. U mnie wieczorem herbata zielona i zaparzam sobie cynamon.

    • @dministrator

      O, super. Ja bardzo lubię też herbatki ziołowe na wieczór. 🙂

  8. sobiepop.blogspot.com

    Nie próbowałam tej herbaty, ale zrobiłaś mi na nią smaka 😀

    • @dministrator

      Smacznego. 🙂

  9. Iwona

    Lubię zieloną herbatę ale z najbardziej z dodatkami owoców, natomiast takiej jeszcze nie piłam 🙂

    • @dministrator

      Polecam spróbować. 🙂

  10. retromama.blog

    Ogólnie uwielbiam wszelkie herbaty, więc każda nowość jest mi cenna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>