Przepis na brownie orkiszowe z orzechami

Przepis na brownie orkiszowe z orzechami

Mocno czekoladowe, pyszne, aromatyczne. Tu znajdziecie przepis na brownie orkiszowe. To zdrowsza alternatywa dla klasycznego deseru. Bez białej mąki i z ograniczoną zawartością cukru. Sam przepis jest prosty, a efekt zachwyci każdego miłośnika czekolady! Brzmi apetyczne? To idealne ciasto do kawy lub herbaty!

Tradycyjne brownie jest bardzo smaczne, ale można je też zrobić na wiele innych sposobów. Klasyczne czekoladowe ciasto bazuje na białej mące pszennej i białym cukrze. A gdyby postawić na nieco zdrowsze zamienniki?

Intensywnie czekoladowe brownie

Pexels

Dla kogo jest ten przepis?

Przepis na brownie orkiszowe spodoba się osobom, które szukają zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów. To też idealna receptura dla miłośników czekoladowych wypieków z orzechową nutą. Orkiszowe brownie polubią też osoby, które cenią proste przepisy! Pyszne, mocno czekoladowe i nieco zdrowsze od tradycyjnego. Czego chcieć więcej?

Brownie orkiszowe przepis

archiwum prywatne

Domowe brownie orkiszowe

  • Składniki: 100 g masła, 180 g gorzkiej czekolady (o zawartości powyżej 64% kakao), 2 jajka wiejskie, 2,5 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu), 150 g mąki orkiszowej jasnej, garść pokruszonych orzechów laskowych
  • Forma do pieczenia: ok. 30 x 13 cm
  • Przygotowanie: rozgrzać piekarnik. Rozpuścić masło w małym garnku. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aż do uzyskania gładkiej masy. W tym czasie jajka zmiksować z syropem (lub miodem), aż do uzyskania pienistej konsystencji. Dodać do tego rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ciasto pokruszonymi orzechami. Piec 25 minut w 175 stopniach. Ciasto brownie pokroić po ostygnięciu.
Orkiszowe brownie z orzechami

archiwum prywatne

Pomysł na zdrowsze brownie

Brownie dzięki mące orkiszowej zyskuje unikalny smak i dodatkowe wartości odżywcze. Nie bez znaczenia jest też ograniczenie białego cukru. W tym przepisie bardzo ważna jest również wysokiej jakości czekolada, z dużą zawartością kakao! Warto szukać zamienników oraz zdrowszych alternatyw. Należy też dodać, że orkisz odznacza się o wiele lepszymi wartościami odżywczymi od pszenicy zwyczajnej. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik białej mąki przy wielu wypiekach.

Mocno czekoladowe brownie z mąką orkiszową

Pexels

Przydatne porady i triki

  • Intensywniejszy smak czekolady: użyj czekolady o wyższej zawartości kakao.
  • Wilgotne brownie: nie piecz ciasta zbyt długo. Lekko wilgotny środek jest charakterystyczny dla dobrego brownie.
  • Urozmaicenia: możesz dodać do ciasta inne ulubione składniki, takie jak kawałki czekolady mlecznej, maliny, wiśnie czy karmel.
  • Przechowywanie: brownie orkiszowe najlepiej smakuje świeże, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Czy próbowaliście już kiedyś piec brownie z mąki orkiszowej? Jaką czekoladę lubicie najbardziej? Macie swoje triki na idealne brownie? Jakie dodatki do ciast czekoladowych najbardziej lubicie – orzechy, owoce, a może coś innego?

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Przepis na kremowy deser pistacjowo-czekoladowy


 

Komentarze

  1. czytelnik

    Wyglada i brzmi smacznie

    • @dministrator

      Polecam! 🙂

  2. Hanna

    Moja córka bardzo lubi piec brownie.
    Pokażę jej ten przepis z mąką orkiszową. Na pewno spróbuje upiec tę odmianę brownie 🙂

    • @dministrator

      Mąka orkiszowa jest fajnym zamiennikiem dla zwykłej mąki pszennej. 🙂

  3. Wioleta Sadowska

    Dawno nie jadłam takiego pysznego ciasta. Mniam.

    • @dministrator

      Polecam.

  4. AnSa

    Witam ciepło💚
    wygląda wspaniale i na pewno jest bardzo smakowite .. polecę córce, bo muszę ograniczać słodkości ze względu na cukrzycę ..
    – pozdrawiam, moc serdeczności ślę😊🍀🥰

    • @dministrator

      🙂

  5. Venus

    Przepyszny przepis

    • @dministrator

      🙂

  6. JoAnna

    Ostatnio unikam mąki wszelkiej i robię brownie z 3 bananów, 3 łyżek kakao, 3 jajek i czubatej łyżki masła orzechowego. Na wierz daję maliny lub borówki – pycha, zero cukru, zero mąki.

  7. sobiepop.blogspot.com

    Świetny przepis 🙂 Aż ślinka cieknie!

    • @dministrator

      Polecam.

  8. Monika-Smakołyki na diecie

    Piekłam wielokrotnie piekłam brownie lub wariacje na jego temat,ale chyba nie z mąką orkiszową. A właśnie mi się skończyła… trzeba uzupełnić zapasy,aby upiec to doskonałe ciasto! Wygląda bardzo bardzo apetycznie!

    • @dministrator

      Zachęcam, smacznego!

  9. Iwona

    Bardzo lubię brownie, ale niestety w domu jestem osamotniona w tym lubieniu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>