Sezon na rabarbar – garść ciekawostek smakowitych

Sezon na rabarbar – garść ciekawostek roślinnych

Rabarbar to cukierniczy król sezonu wiosenno-letniego. Wyróżnia go wyjątkowy smak i kolor. Obok truskawek oraz szparagów, jest jednym z majowych przysmaków. W Polsce pojawił się w XVIII wieku, ale od razu zawojował nasze stoły. Warto pamiętać, że jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i kryje w sobie również wiele ciekawostek. Skoro trwa sezon na rabarbar – zapraszam na zbiór informacji.

Rabarbar to rodzaj rośliny z rodziny rdestowanych. Obejmuje około 60 gatunków. Pochodzi z Azji. Wiele jego gatunków jest roślinami ozdobnymi oraz lekarskimi. Sezon na rabarbar zobowiązuje! Wiele osób prześciga się teraz w testowaniu przepisów z rośliną w roli głównej.

Rabarbar właściwości

Pixabay

Rabarbar – owoc czy warzywo?

W Polsce jest on uznawany za warzywo, natomiast w USA podobno za owoc. Zastosowanie go w cukiernictwie oraz walory smakowe to jest to, co często budzi nasze wątpliwości. Owoc czy jednak warzywo?

Rabarbar, nazywany też rzewień, jest dla nas byliną, czyli warzywem. W kuchni stosujemy jedynie  jego ogonki liściowe, które charakteryzują się cierpkim, kwaskowatym smakiem oraz różowym, czerwonym lub zielonym kolorem.

Co ciekawe, słodkie rabarbarowe ciasta są tradycyjnym deserem w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, dlatego też rabarbar jest tam określany, jako „roślina ciastowa”.

Ciasto z rabarbarem

Pixabay

Rabarbar w kuchni

Podobno, kiedy rośnie szybko, czasem cichutko trzeszczy. W maju jego łodygi są najsłodsze! Im mocniej dojrzałe i czerwone – tym lepiej. Świetnie komponuje się też z truskawkami oraz malinami. Rabarbar kojarzy się ze słodkimi wypiekami i deserami, ale ma o wiele więcej zastosowań.

Drożdżówki z rabarbarem, ciasto, tarta czy kompot? Oto jest pytanie. A może placek, zupa, albo sałatka? Podobno rabarbar nadaje się też do puree ziemniaczanego i dań z ryb. Mistrzowie kuchni polecają go również do kaczki i gęsi. Anglicy robią z niego podobno także pikantny dżem, chutney, który sprawdza się jako dodatek do mięs z grilla.

Desery z rabarbarem

Pixabay

Rzewień – roślina lecznicza

To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Rabarbar jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Wykazuje wiele składników odżywczych.

Roślina jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Rabarbar jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

W tradycyjnej medycynie to roślina lecznicza! Rabarbar wspomaga układ krążenia i działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz przeciwnowotworowo. Wpływa korzystnie na wygląd skóry. Ułatwia trawienie. Wpływa pozytywnie na poziom gluzkozy  i cholesterolu we krwi. W Chinach stosuje się go np. przy bólach zębów.

Kompot z rabarbarem

Pixabay

Zielona inspiracja

Sezon na rabarbar, w zależności od pogody, zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja i trwa do połowy czerwca. Często przyglądamy mu się z nostalgią. Rabarbar kojarzy się z ogródkami mam oraz babć. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.

Kwaskowaty smak i piękny, różowy kolor – to cechy charakterystyczne rabarbaru, które budzą wiele skojarzeń. Jego zapach inspiruje twórców kosmetyków. Roślina bywa niekiedy też natchnieniem literatów. „Czasem tylko, ostrożnie/ wydobywam z pamięci/ ten gest, z jakim postawiłaś/ przede mną kompot z rabarbaru”: napisał Jan Rybowicz w wierszu „Kompot z rabarbaru”.

Sałatka z rabarbarem

Pixabay

PS Bardzo lubię rabarbar. Często robię np. kompot, z dodatkiem cukru wanilinowego, truskawek i soku z cytryny. Ciasto gości u mnie nieco rzadziej,  ale nie wyobrażam sobie bez niego przełomu wiosenno-letniego. A Jak Wam mija sezon na rabarbar? Kompot zrobiony, ciasto upieczone? Lubicie tę roślinę? Dajcie znać w komentarzach!

Ciasto z rabarbarem

Pixabay

autor: Urocznica, źródła: apteka.pl, swiatrolnika.info, wikipedia.org, werandacountry.pl, medonet.pl, zdrowie.radiozet.pl, zdjęcia: Pixabay


Ciasto z truskawkami: 2 proste przepisy


 

Komentarze

  1. Jardian

    Przypomniałaś mi czasy dzieciństwa Urocznico – kiedy to zajadaliśmy się garściami rabarbarem 🙂 . Pozdrawiam serdecznie 🙂 .

    • @dministrator

      🙂

  2. Patrycja Reszko

    Wspaniale wygląda Twoje ciasto i lody! Jako blogerka kulinarna nie wyobrażam sobie kuchni bez rabarbaru i szparagów. Rabarbar dodawałam już do młodej gotowanej kapusty i do wątróbki smażonej z cebulą 🙂

    • @dministrator

      O ciekawe zastosowanie! A zdjęcia jak podpisane, z Pixabaya. 🙂

  3. Taki jest świat

    Zrobiłaś mu smak na rabarbar 😉

    • @dministrator

      🙂

  4. Asia czytasia

    Często gotuję kompot z rabarbaru

    • @dministrator

      Ja też. 🙂

  5. Książkowy Las Anki

    Uwielbiam rabarbar! W cieście do kawy, na obiad na wytrawnie. Pychota!

    • @dministrator

      🙂

  6. Karolina

    W swoim poście przepięknie ten rabarbar podałaś – niestety totalnie od czasó dzieciństwa nie mogę się przekonać do jego smaku 🙁 czego bardzo żałuję …..

    • @dministrator

      Każdy lubi co innego. 🙂

  7. Monika

    Bardzo ciekawy tekst! A rabarbar uwielbiam 🙂

    • @dministrator

      Ja też! 🙂

  8. Cyrysia

    Osobiście bardzo lubię kompot z rabarbaru. To smak mojego dzieciństwa 🙂

    • @dministrator

      Super. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up