Latem na polskich stołach króluje ciasto z truskawkami. Idealne do kawy, herbaty, lodów. Na weekend, spotkanie ze znajomymi, imprezę rodzinną… Poniżej znajdziecie dwie propozycje na łatwe, szybkie ciasta. Idealne dla tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych przepisów. Pyszne, delikatne, w sam raz na sezon wakacyjny. Pierwsze to ciasto z truskawkami na oleju. Drugie – błyskawiczny tort bez pieczenia, udekorowany owocami lata.
Gdy czasu brak albo mamy ochotę na coś słodkiego, lecz nieskomplikowanego, warto skorzystać z przepisów na łatwe, sprawdzone ciasta. Zawsze wychodzą, są smaczne i lubiane. Które ciasto z truskawkami wybieracie? Poniżej dwa łatwe przepisy.
Ciekawostki i cytaty o truskawkach
Ciasto z truskawkami na oleju
Proste, puszyste, lekkie. W sam raz na sezon truskawkowy. To ciasto wyjdzie każdemu. Placek z truskawkami nie jest skomplikowany i wypełnia dom smakowitym zapachem. Można go podawać z lodami, świeżymi truskawkami lub innymi owocami lata.
Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, ½ szklanki oleju roślinnego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ kg truskawek, cukier puder
Przygotowanie: Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Truskawki pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy około 25 cm (lub inną formę). Jajka wbić do miski, miksując dodać powoli cukry. Ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, aż do powstania jasnego, puszystego kremu. Później do tej masy stopniowo, cienką strużką dodawać olej. Cały czas miksować, jeszcze przed około 5 minut. Przygotować osobną miskę. Do naczynia wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Do kremu powoli, stopniowo, na raty, wsypywać suche składniki. Cały czas miksować. Gdy wszystkie składniki będą dobrze zmieszane, można wyłożyć ciasto do tortownicy (wcześniej np. posmarowanej masłem i posypanej mąką/ bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch masy wyłożyć truskawkami (wcześniej oprószone mąką) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do zrumienienia. Co jakiś czas sprawdzać, np. suchym patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, odstawić na kwadrans, a później dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.
Tort z truskawkami i mascarpone
Błyskawiczne ciasto, bez pieczenia. Doskonałe, gdy brakuje czasu, sił lub nagle zapowiedzą się goście. Ten tort z letnimi owocami to świetna alternatywa dla deserów z piekarnika.
Składniki: ½ kg truskawek, gotowy spód tortowy (biszkoptowy, 3 warstwowy), 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 30%/ 36%, cukier puder
Przygotowanie: Truskawki przebrać, oczyścić, pokroić na kawałki lub plasterki. Przygotować masę śmietankowo-serową. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać serek mascarpone i cukier puder. Delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na spodach biszkoptowych. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję kremu i udekorować ją owocami. Zamiast truskawek lub prócz nich – można dodać np. borówki czy maliny. Ciasto trzymać w lodówce.
Smacznego! Zainteresowanych zapraszam do działu Styl życia, gdzie można znaleźć także przepisy na inne, proste desery.
PS Lubicie ciasta z truskawkami? Jakie najczęściej goszczą na Waszych stołach?
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels i archiwum prywatne
Szybkie ciasta bez pieczenia – 2 smakowite przepisy
Goszczą, goszczą na stole. Ale teraz w wersji “kupnej”. Pamiętam – znów przypomniałaś mi czasy dzieciństwa, gdy gościły w każdą sobotę i niedziele. Ale to było bardzo dawno. Powyższy post bardzo apetyczny. Serdecznie pozdrawiam 🙂
U mnie czasem pojawiają się w wersji domowej, nie często, ale jednak. 🙂
Najprostsze przepisy są najlepsze 🙂
Coś w tym jest. 🙂
Aż ślinka leci 🙂
🙂
Wygląda bardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam. 😉
http://www.nacpana-ksiazkami.blogspot.com
Polecam przepisy. 🙂
Mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast, ale mimo to zaryzykuję i przetestuję powyższy przepis. A nuż się uda 🙂
W razie czego: polecam ten drugi, z gotowych spodów. 😉