Ciekawostki o herbacie. 7 faktów, które warto znać!

Ciekawostki o herbacie. 7 faktów, które warto znać!
27 sierpnia 2020

Herbata to drugi najpopularniejszy napój na świecie. Pije się ją wszędzie. Lubimy po nią sięgać o różnych porach dnia. Czasem dodaje nam energii, innym razem pomaga osiągnąć spokój i harmonię. Mówi się nawet, że Polacy znajdują się w gronie trzech narodów europejskich, które szczególnie umiłowały sobie ten aromatyczny napar. Co więcej, wielu z nas nie wyobraża sobie nawet dnia bez tego napoju i większość ma swój ulubiony rodzaj. Dlatego też, warto poznać ten napar bliżej. Oto ciekawostki o herbacie, które warto znać!

 

Co tak naprawdę wiemy o płynnym bursztynie, który pięknie prezentuje się w filiżankach? Skąd wzięła się herbata? Jakie ma właściwości? I czy picie naparu może być estetycznym doznaniem? Poniżej znajdziecie najciekawsze ciekawostki o herbacie.

Ciekawostki o herbacie. 7 faktów, które warto znać!

zdjęcie: pixabay

1) Pierwsza herbata powstała przez przypadek

Wprowadzenie herbaty jako napoju przypisuje się legendarnemu cesarzowi chińskiemu Shennongowi. Według popularnej opowieści, gdy pił przegotowaną wodę wiatr strącił mu do naczynia kilka liści herbaty. Tak powstał pierwszy aromatyczny napój. Inna popularna legenda o powstaniu naparu zamiast o cesarzu, mówi o mnichu.

2) Lek zamienił się w popularny napój

Herbata była początkowo lekiem, dopiero później zaczęto traktować ją jako napój. Stosowano ją nie tylko doustnie, ale też zewnętrznie np. jako maść na reumatyzm. Do Europy przywieźli ją Holendrzy. Było to ok 1610 roku. Kakuzo Okakura w „Księdze herbaty” pisze, że Anglia przywitała ją radośnie w 1650 roku i sławiła jako wyborny, przez wszystkich lekarzy zalecany chiński napój.

3) Herbata pochodzi z roślin należących do jednej rodziny

Napar przyrządzany jest z liściu i pąków grupy roślin o nazwie Camellia Sinesis, która uprawiana jest w różnych krajach. Uwarunkowania geograficzne, klimatyczne i rodzaje gleby wpływają na finalny smak herbaty. Krzew herbaciany pochodzi z Chin, znany był w tamtejszej medycynie oraz botanice od najdawniejszych czasów.

4) Aromatyczny napar pobudza pracę mózgu

Napar herbaciany dzięki zawartości teiny działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Poprawia koncentrację, niweluje zmęczenie, ożywia. Najwięcej teiny ma herbata czarna, a później czerwona. Kakuzo Okakura w „Księdze herbaty” pisze, że herbatę od stuleci uznawano w azjatyckich krajach za napój usuwający zmęczenie, radujący duszę, wzmacniający wolę oraz poprawiający wzrok.

5) Zielona herbata pozwala zachować dłużej młodość

Herbata zielona jest znana z prozdrowotnych właściwości. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, pomaga w spalaniu tłuszczu, reguluje poziom cukru we krwi, spowalnia proces starzenia oraz działa pozytywnie na zęby i dziąsła. Według naukowców zielona herbata powstrzymuje też degenerację komórek mózgowych. Badacze dowiedli, że osoby, które ją regularnie piją, rzadziej chorują na alzheimera oraz demencję. Podobno taoiści twierdzili, że jest składnikiem eliksiru nieśmiertelności.

6) Japończycy z picia herbaty zrobili sztukę

W Japonii ceremonia parzenia i picia herbaty została ujęta w tradycyjne formy artystyczne. Zyskała też uzasadnienie filozoficzne. W pełni ukształtowała się w XV wieku. Celem japońskiej ceremonii jest wyciszenie i odczucie harmonii. Kakuzo Okakura w „Księdze herbaty” pisze, że herbata dla Japończyków jest „religią sztuki życia”. Picie naparu stało się czynnością uświęconą. Według niego ceremonia to zaimprowizowany dramat osnuty wokół herbaty, kwiatów i malarstwa.

7) Sztuka przepowiadania przyszłości z fusów herbacianych nazywa się „Tasseomancja”

Tradycja została zapoczątkowana w Chinach. Pierwsze wzmianki pojawiają się w dawnych tekstach, opisujących zwyczaje i podania. Do Europy wróżenie z fusów przywędrowało prawdopodobnie wraz z herbatą, w XVII wieku. Metoda szczególnie przyjęła się w Anglii, Szkocji i Irlandii, gdzie popularne było nawet wytwarzanie specjalnych naczyń przeznaczonych do magicznych rytuałów.

pola herbaty

zdjęcie: pixabay

Ciekawostki o herbacie: niezwykły napój

To tylko kilka ciekawostek o popularnym naparze. Jak widać, herbata to niezwykły napój. Warto jednak pamiętać, że jak wszystko w nadmiarze – szkodzi. Nie powinniśmy pić więcej niż 4-5 filiżanek naparu dziennie.

źródła: national-geographic.pl/artykul/herbata-oto-garsc-ciekawostek-na-jej-temat; encyklopedia.pwn.pl/haslo/;3911168; medicover.pl/o-zdrowiu/herbata-wlasciwosci-i-dzialanie-herbaty,3895,n,2669; big-active.pl/tuzin-nietuzinkowych-ciekawostek-o-herbacie/; tetley.pl/przy-herbacie/ciekawostki; „Księga herbaty” K. Okakura, Wydawnictwo Karakter, Kraków 2017

autor: Urocznica, zdjęcia: pixabay

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up