Przepis na kompot z rabarbaru: idealny na ciepłe dni

Przepis na kompot z rabarbaru

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis jest bardzo prosty! Ten napój zaś świetnie sprawdza się na wiosenne oraz letnie dni. Pyszny, orzeźwiający, o pięknym, intensywnym kolorze różowym. Dodatkowo, świetnie gasi pragnienie i stanowi źródło składników odżywczych! Czego chcieć więcej?

Smaczny i zdrowy kompot może być świetną alternatywą dla gotowych soków, lemoniad czy napojów gazowanych. Doskonale nadaje się na słoneczne dni. Poza tym, tradycyjny kompot z rabarbaru to szybki i prosty w wykonaniu napój.

Napój owocowy

archiwum prywatne

Szybki i prosty przepis na kompot z rabarbaru

Składniki: 500 g rabarbaru, 2 l wody, 100 g cukru, 2-4 łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć, odkroić zgrubiałe końcówki i liście. Pokroić roślinę w cienkie plastry. Do garnka wrzucić pokrojony rabarbar, cukier oraz polać to sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut, aż roślina zacznie puszczać sok. Zalać wszystko wodą. Dodać odrobinę cukru wanilinowego. Zagotować. Gdy rabarbar będzie miękki (może się nawet rozpadać), a kompot przestygnie, przecedzić go przez sitko.

Napój świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i schłodzonej. W razie potrzeby można go rozcieńczyć zimną wodą. W wersji „na zimno” doskonale wygląda z plasterkami cytryny, listkami mięty oraz kostkami lodu. Kompot z rabarbaru można też wzbogacić o truskawki lub jabłka. Przepis nadaje się zaś do dowolnego modyfikowania. W zależności od preferencji, można go bez problemu przerobić tak, by uzyskać odpowiedni smak, konsystencję oraz słodycz.

Tradycyjny kompot z rabarbaru

Pixabay

Napój owocowy, czyli smak dzieciństwa lub elegancki koktajl

Czy wiecie, że… tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Bizantyńskiego? Dla wielu z nas ten owocowy napój to smak dzieciństwa, wakacji oraz rodzinnych spotkań. Budzi wiele miłych skojarzeń i wspomnień. Różowy kolor, apetyczny zapach, słodko-kwaśny smak… To jest to.

Można serwować kompot z rabarbaru do śniadania, obiadu, podwieczorku czy spożywać go samodzielnie. Ugasi pragnienie i doskonale skomponuje się z domowymi posiłkami o każdej porze dnia. Co więcej – może być nawet podstawą do stworzenia ciekawego koktajlu na garden party, grilla czy spotkanie z bliskimi! Ostatnio bardzo modne są letnie drinki na bazie kompotu z rabarbaru. Z różowym napojem owocowym miesza się np. prosecco.

orzeźwiający napój rabarbarowy

Pixabay

Bardzo lubię kompot z rabarbaru, a Wy? Nie wyobrażam sobie bez niego przełomu wiosenno-letniego! Rabarbar zresztą jest smaczny, zdrowy, kolorowy oraz kryje w sobie mnóstwo ciekawostek, o czym niedawno pisałam na tym blogu.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pixabay, archiwum prywatne


Sezon na rabarbar – garść ciekawostek smakowitych


Komentarze

  1. Jardian

    Kompot z rabarbaru tak, ale bez dodatków – abstynentem jestem od 2017 roku z wielu powodów, i tego się trzymam, niemniej przepis bardzo ciekawy. W dzieciństwie pijałem kompoty z rabarbaru, potem tradycja się urwała. Pozdrawiam Urocznico z deszczowej Małopolski 🙂 .

    • @dministrator

      Zawsze można wrócić do tradycji, kompot jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. 🙂

  2. Wioleta Sadowska

    Przyznam, że nie piłam nigdy kompotu z rabarbaru. Ciekawy smak.

    • @dministrator

      Polecam spróbować. 🙂

  3. PatrykTarachon.pl

    Może sobie zrobię, mam nadzieję, że się nie otruję. 😛

    • @dministrator

      😉

  4. Monika Olga

    Smak mojego dzieciństwa 🙂

    • @dministrator

      🙂

  5. madziakowo

    moj ulubiony musze stwierdzic

    • @dministrator

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>