Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis jest bardzo prosty! Ten napój zaś świetnie sprawdza się na wiosenne oraz letnie dni. Pyszny, orzeźwiający, o pięknym, intensywnym kolorze różowym. Dodatkowo, świetnie gasi pragnienie i stanowi źródło składników odżywczych! Czego chcieć więcej?
Smaczny i zdrowy kompot może być świetną alternatywą dla gotowych soków, lemoniad czy napojów gazowanych. Doskonale nadaje się na słoneczne dni. Poza tym, tradycyjny kompot z rabarbaru to szybki i prosty w wykonaniu napój.
Spis treści:
Szybki i prosty przepis na kompot z rabarbaru
Składniki: 500 g rabarbaru, 2 l wody, 100 g cukru, 2-4 łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć, odkroić zgrubiałe końcówki i liście. Pokroić roślinę w cienkie plastry. Do garnka wrzucić pokrojony rabarbar, cukier oraz polać to sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut, aż roślina zacznie puszczać sok. Zalać wszystko wodą. Dodać odrobinę cukru wanilinowego. Zagotować. Gdy rabarbar będzie miękki (może się nawet rozpadać), a kompot przestygnie, przecedzić go przez sitko.
Napój świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i schłodzonej. W razie potrzeby można go rozcieńczyć zimną wodą. W wersji „na zimno” doskonale wygląda z plasterkami cytryny, listkami mięty oraz kostkami lodu. Kompot z rabarbaru można też wzbogacić o truskawki lub jabłka. Przepis nadaje się zaś do dowolnego modyfikowania. W zależności od preferencji, można go bez problemu przerobić tak, by uzyskać odpowiedni smak, konsystencję oraz słodycz.
Napój owocowy, czyli smak dzieciństwa lub elegancki koktajl
Czy wiecie, że… tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Bizantyńskiego? Dla wielu z nas ten owocowy napój to smak dzieciństwa, wakacji oraz rodzinnych spotkań. Budzi wiele miłych skojarzeń i wspomnień. Różowy kolor, apetyczny zapach, słodko-kwaśny smak… To jest to.
Można serwować kompot z rabarbaru do śniadania, obiadu, podwieczorku czy spożywać go samodzielnie. Ugasi pragnienie i doskonale skomponuje się z domowymi posiłkami o każdej porze dnia. Co więcej – może być nawet podstawą do stworzenia ciekawego koktajlu na garden party, grilla czy spotkanie z bliskimi! Ostatnio bardzo modne są letnie drinki na bazie kompotu z rabarbaru. Z różowym napojem owocowym miesza się np. prosecco.
Bardzo lubię kompot z rabarbaru, a Wy? Nie wyobrażam sobie bez niego przełomu wiosenno-letniego! Rabarbar zresztą jest smaczny, zdrowy, kolorowy oraz kryje w sobie mnóstwo ciekawostek, o czym niedawno pisałam na tym blogu.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pixabay, archiwum prywatne
Kompot z rabarbaru tak, ale bez dodatków – abstynentem jestem od 2017 roku z wielu powodów, i tego się trzymam, niemniej przepis bardzo ciekawy. W dzieciństwie pijałem kompoty z rabarbaru, potem tradycja się urwała. Pozdrawiam Urocznico z deszczowej Małopolski 🙂 .
Zawsze można wrócić do tradycji, kompot jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. 🙂
Przyznam, że nie piłam nigdy kompotu z rabarbaru. Ciekawy smak.
Polecam spróbować. 🙂
Może sobie zrobię, mam nadzieję, że się nie otruję. 😛
😉
Smak mojego dzieciństwa 🙂
🙂
moj ulubiony musze stwierdzic
🙂