![Przepis na kompot z rabarbaru: idealny na ciepłe dni 1 Przepis na kompot z rabarbaru](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2022/05/pink-lemonade-795029_960_720-945x626.jpg)
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis jest bardzo prosty! Ten napój zaś świetnie sprawdza się na wiosenne oraz letnie dni. Pyszny, orzeźwiający, o pięknym, intensywnym kolorze różowym. Dodatkowo, świetnie gasi pragnienie i stanowi źródło składników odżywczych! Czego chcieć więcej?
Smaczny i zdrowy kompot może być świetną alternatywą dla gotowych soków, lemoniad czy napojów gazowanych. Doskonale nadaje się na słoneczne dni. Poza tym, tradycyjny kompot z rabarbaru to szybki i prosty w wykonaniu napój.
![Przepis na kompot z rabarbaru: idealny na ciepłe dni 2 Napój owocowy](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2022/05/kompot-z-rabarbaru-przepis-e1653466115682.jpg)
archiwum prywatne
Szybki i prosty przepis na kompot z rabarbaru
Składniki: 500 g rabarbaru, 2 l wody, 100 g cukru, 2-4 łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć, odkroić zgrubiałe końcówki i liście. Pokroić roślinę w cienkie plastry. Do garnka wrzucić pokrojony rabarbar, cukier oraz polać to sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut, aż roślina zacznie puszczać sok. Zalać wszystko wodą. Dodać odrobinę cukru wanilinowego. Zagotować. Gdy rabarbar będzie miękki (może się nawet rozpadać), a kompot przestygnie, przecedzić go przez sitko.
Napój świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i schłodzonej. W razie potrzeby można go rozcieńczyć zimną wodą. W wersji „na zimno” doskonale wygląda z plasterkami cytryny, listkami mięty oraz kostkami lodu. Kompot z rabarbaru można też wzbogacić o truskawki lub jabłka. Przepis nadaje się zaś do dowolnego modyfikowania. W zależności od preferencji, można go bez problemu przerobić tak, by uzyskać odpowiedni smak, konsystencję oraz słodycz.
![Przepis na kompot z rabarbaru: idealny na ciepłe dni 3 Tradycyjny kompot z rabarbaru](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2022/05/still-lifes-1952204_960_720.jpg)
Pixabay
Napój owocowy, czyli smak dzieciństwa lub elegancki koktajl
Czy wiecie, że… tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Bizantyńskiego? Dla wielu z nas ten owocowy napój to smak dzieciństwa, wakacji oraz rodzinnych spotkań. Budzi wiele miłych skojarzeń i wspomnień. Różowy kolor, apetyczny zapach, słodko-kwaśny smak… To jest to.
Można serwować kompot z rabarbaru do śniadania, obiadu, podwieczorku czy spożywać go samodzielnie. Ugasi pragnienie i doskonale skomponuje się z domowymi posiłkami o każdej porze dnia. Co więcej – może być nawet podstawą do stworzenia ciekawego koktajlu na garden party, grilla czy spotkanie z bliskimi! Ostatnio bardzo modne są letnie drinki na bazie kompotu z rabarbaru. Z różowym napojem owocowym miesza się np. prosecco.
![Przepis na kompot z rabarbaru: idealny na ciepłe dni 4 orzeźwiający napój rabarbarowy](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2022/05/smoothie-3611947_960_720.jpg)
Pixabay
Bardzo lubię kompot z rabarbaru, a Wy? Nie wyobrażam sobie bez niego przełomu wiosenno-letniego! Rabarbar zresztą jest smaczny, zdrowy, kolorowy oraz kryje w sobie mnóstwo ciekawostek, o czym niedawno pisałam na tym blogu.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pixabay, archiwum prywatne
Kompot z rabarbaru tak, ale bez dodatków – abstynentem jestem od 2017 roku z wielu powodów, i tego się trzymam, niemniej przepis bardzo ciekawy. W dzieciństwie pijałem kompoty z rabarbaru, potem tradycja się urwała. Pozdrawiam Urocznico z deszczowej Małopolski 🙂 .
Zawsze można wrócić do tradycji, kompot jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. 🙂
Przyznam, że nie piłam nigdy kompotu z rabarbaru. Ciekawy smak.
Polecam spróbować. 🙂
Może sobie zrobię, mam nadzieję, że się nie otruję. 😛
😉
Smak mojego dzieciństwa 🙂
🙂
moj ulubiony musze stwierdzic
🙂