Burak, cebula, cukinia, dynia, fasola, kalafior, brokuł, marchew, ogórek, papryka, pomidor, ziemniaki, por… To niektórzy z głównych bohaterów książki „Kuchnia pełna warzyw” Lidii Bawolskiej. Jeśli komuś brakuje pomysłów na urozmaicenie codziennego menu – w tej publikacji na pewno znajdzie inspirację! Zapraszam na recenzję.
Autorka książki, Lidia Bawolska, to blogerka kulinarna. Lubi rozmawiać o gotowaniu. Inspiracje czerpie m.in. z kuchni swojej mamy i babci. Tworzy przepisy zarówno tradycyjne, jak też nowe, pomysłowe oraz niezwykłe.
Spis treści:
Smakuj życie, jedz więcej warzyw
Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne! Stanowią bardzo ważną grupę produktów spożywczych. Mają ogromne znaczenie dla prawidłowego żywienia i zdrowia każdego człowieka. Warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów oraz wielu innych dobrych dla organizmu składników. Najkorzystniejsze jest spożywanie świeżych roślin sezonowych, ale warto sięgać też po mrożone, kiszone czy suszone.
Regularne jedzenie warzyw pozytywnie wpływa na zdrowie. Może przeciwdziałać niektórym chorobom, wspomagać leczenie, wspierać układ odpornościowy, poprawiać samopoczucie, spowalniać procesy starzenia się organizmu. Korzystnie wpływa na nasz wygląd – sylwetkę, włosy i cerę. Mówi się nawet, że powinniśmy jeść warzywa i owoce nawet 5 razy dziennie!
Warto też pamiętać, że im większa różnorodność zjadanych produktów, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Jak smacznie przyrządzić warzywa? Co zrobić, by częściej gościły na naszym talerzu? Warto szukać kulinarnych inspiracji. Wiele znaleźć można właśnie w książce „Kuchnia pełna warzyw”.
Gotuj pysznie, zanurz się w naturze
Chłodnik na botwince, cebularze lubelskie, roladki z cukinii z ricottą w sosie pomidorowym, burgery wegańskie z fasoli, surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim, potrawka z mięsa drobiowego, paprykarz z makreli, grecka sałatka horiatiki, por duszony w śmietanie i białym winie, koktajl z zielonego groszku. To tylko kilka potraw z książki.
Autorka publikacji zachęca do eksplorowania świata kulinarnego. „Wzbogać swoje menu, eksperymentując, przyprawiając i smakując. Wszystko z fantazją”. W książce można znaleźć potrawy polskie oraz regionalne, ale też sięgające do kuchni z różnych zakątków świata.
Przepisy są oparte na warzywach, ale nie brakuje w nich mięsa, nabiału czy ryb! W publikacji można też znaleźć pomysły na koktajle, będące prawdziwą bombą witaminową. To całe mnóstwo przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem można cieszyć się przez cały rok.
Rozkwitnij zdrowiem, postaw na zielony talerz
Regularne jedzenie warzyw przynosi wiele korzyści dla zdrowia i ogólnej kondycji organizmu. Trzeba o tym pamiętać w codziennej diecie. Na szczęście: ze zwyczajnych warzyw można wyczarować wiele wspaniałych dań na każdą okazję! „Kuchnia pełna warzyw” to doskonale obrazuje. Warto dodać, że przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki.
Książka jest ładnie, starannie wydana. To publikacja przejrzysta, przystępna i wzbogacona apetycznymi zdjęciami. Może być ciekawa dla fanów książek kulinarnych oraz osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Smacznego!
Tytuł: „Kuchnia pełna warzyw”
Autor: Lidia Bawolska
Wyd.: Wydawnictwo RM
Rok wydania: 2024
*współpraca reklamowa (barterowa)
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. pras. wyd., Pexels
Recenzja: „Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy”
No ja w sumie uwielbiam warzywa, ale był taki jakiś dziwny okres w moim życiu, gdy ich unikałem. Teraz jest na odwrót, pozdrawiam z wietrznego południa 😉 .
Super, to samo zdrowie. Polecam lekturę książki w poszukiwaniu inspiracji. 🙂
Uwielbiam takie książki kucharskie 😊
Ja też!
Czuję, że w tej publikacji można znaleźć sporo inspiracji.
Zdecydowanie! 🙂
chętnie zapoznam sie bliżej z tą publikacją i zasięgnę inspiracji jak wzbogacić swoją dietę
Zachęcam, warto szukać inspiracji w różnych źródłach. 🙂
Ależ apetyczna książka!
Bardzo!
Ciekawa pozycja. Lubię gotować, tylko mało czasu na to mam…
Czasu zawsze brakuje, ale tu można znaleźć też “szybkie” przepisy. 🙂
Absolutnie dla mnie, nie jadam nic co nie ma warzyw. Nawet, jak jem w pracy kanapkę, to mam do niej cały box warzywek.
I bardzo dobrze. Zdrowo, kolorowo.
Bardzo chętnie sięgam po takie książki bo chociaż wszystko wydaje nam się oczywiste,to czasami podpowiedzi są cenne:)