Recenzja: „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” Mykoła Mańko

Recenzja: „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” Mykoła Mańko

Czy macie ochotę na smakowitą podróż po Kresach? Barszcz ukraiński, kołduny, bliny, chłodnik litewski, serniczki, solanka, pascha, kutia, cymes, pilaw, czebureki, baklawa… To tylko kilka z potraw, jakie znajdziecie w książce „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”. Publikacja jest pięknie, starannie wydana, ciekawa, a także bardzo apetyczna. Zachęca do gotowania, wspominania oraz marzenia o podróżach. Posiadanie tej książki kucharskiej we własnej biblioteczce to prawdziwa przyjemność! Już teraz gorąco polecam tę publikację i – oczywiście – zachęcam do lektury recenzji. Zainteresowani? Mam nadzieję, że tak!

Kuchnia kresowa jest smaczna, bogata i pożywna. To przede wszystkim potrawy z prostych składników. Aromatyczne, dobrze przyprawione, sycące. Wielu z nas dobrze zna dania tej kuchni z rodzinnych domów. Spora część Polaków (w tym ja) ma też korzenie kresowe. Niektóre z tych potraw są dla nas więc nie tylko zwykłymi posiłkami, ale również częścią tożsamości i dziedzictwa kulturowego. Czy jesteście z kresowiaków czy nie – „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to publikacja, w której każdy znajdzie coś dla siebie.

Ukraiński autor – kolekcjoner przepisów

Autor książki, Mykoła Mańko, pochodzi z Drohobycza. To ukraiński pisarz, wydawca, podróżnik, kucharz i przewodnik miejski. Z wykształcenia teolog oraz lekarz weterynarii. Od lat zbiera przepisy z pogranicza kulturowego oraz eksperymentuje w kuchni. W książce zebrał receptury znane i mniej znane.

To przepisy czerpiące z kuchni wielu narodów, ludów oraz kultur, zamieszkujących dawne ziemie kresowe. Ta mieszanka oddaje ducha tych obszarów. „Kresy stworzyli nie historycy i geografowie, lecz poeci i miłośnicy jedzenia”: pisze w książce. I dodaje, że krainy tej „szukać musimy w twórczości romantyków i w dawnych przepisach kulinarnych”.

Kuchnia kresowa – od Wilna po Bakczysaraj

Coś w tym jest. Dla Wielu Polaków Kresy to symbol tęsknoty za dawnym, utraconym światem. Mityczne pogranicze, raj, przedmiot wspomnień i nostalgicznych odniesień. Wielu z nas czuje się związanych z tamtymi obszarami. Taka publikacja, dla każdego komu kresowe ziemie są bliskie, jest więc bardzo ciekawa. Może być jednak interesująca także dla innych.

„Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki”: podkreśla autor. Tak właśnie jest.

Kuchnia kresowa czerpie z wielu kultur i tradycji. Dlatego warto sięgnąć po tę książkę. „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” pozwala poznać nowe smaki, urozmaicić codzienne menu czy przypomnieć sobie niektóre receptury z dawnych przepiśników domowych.

Dyplomacja kulinarna – gotujmy wspólnie

„Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to książka o kuchni wielonarodowej. Co więcej, prócz przepisów, zawiera mnóstwo kulinarnych ciekawostek. I nie tylko! Dobrze oddaje specyfikę dawnych Kresów. Znajdziemy tu zarówno przepisy z kuchni litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, jak też żydowskiej, ormiańskiej i tatarskiej. To receptury łączące tradycję oraz nowoczesność.

Przepisy z książki są kolorowe, pachnące, pełne oryginalnych smaków. Jednocześnie swojskie i egzotyczne. Wśród nich można znaleźć dania zarówno proste, jak też nieco bardziej skomplikowane. Każdy znajdzie tu przepisy, z jakich chętnie skorzysta. I znawcy, mistrzowie sztuki kulinarnej powinni być zadowoleni, i też osoby, które gotują od święta.

„Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna”: podkreśla autor.

A więc gotujmy! Czerpmy z bogactwa kuchni kresowej. I cieszmy się urozmaiconym, ciekawym menu na co dzień. „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to książka, z którą bez trudu można urozmaicić jadłospis, a przy okazji dowiedzieć się czegoś więcej o wschodnich rubieżach.

PS Czy dania kuchni kresowej pojawiają się na Waszych stołach? Jeśli tak – to jakie? U mnie jest to np. kiszka i baba ziemniaczana. W święta – kutia. Na śniadanie czasem serniczki, a u mojej mamy latem króluje chłodnik litewski.

Mykoła Mańko

Tytuł: „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”

 Autor: Mykoła Mańko

Wyd.: Wydawnictwo AA

Rok wydania: 2022

*współpraca barterowa

 

autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pixabay


Ukraina w romantyzmie polskim, czyli step, kozak i wolność


Gdzie można kupić produkty bezglutenowe?


 

Komentarze

  1. Wioleta Sadowska

    Dobrze, że takie publikacje są wydawane, bo pozwolą ocalić od zapomnienia kresową spuściznę.

    • @dministrator

      O tak, też tak uważam. 🙂

  2. Jardian

    Piękne wydanie, świetna recenzja 🙂 .

    • @dministrator

      To świetna publikacja. 🙂

  3. Pani Ogrodowa

    Szczerze się przyznam, że w ogóle nie znam tej kuchni i nie jadłam żadnej z wymienionych tu potraw 🙁

    • @dministrator

      Serio? To koniecznie kiedyś sięgnij po któreś z kresowych dań. 🙂

  4. Martyna Myszke (ryszawa.blogspot.com)

    Brzmi pysznie, jestem ciekawa tych przepisów.

    • @dministrator

      Polecam! 🙂

  5. Taki jest świat

    Aż żołądek zaburczał przy czytaniu tego postu 🙂

    • @dministrator

      Nie dziwię się, to świetna kuchnia. 😉

  6. Patrycja Reszko

    Chyba takich przepisów brakuje na moim blogu 🙂

    • @dministrator

      Warto zapoznać się bliżej z kuchnią kresową. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>