Czy macie ochotę na smakowitą podróż po Kresach? Barszcz ukraiński, kołduny, bliny, chłodnik litewski, serniczki, solanka, pascha, kutia, cymes, pilaw, czebureki, baklawa… To tylko kilka z potraw, jakie znajdziecie w książce „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”. Publikacja jest pięknie, starannie wydana, ciekawa, a także bardzo apetyczna. Zachęca do gotowania, wspominania oraz marzenia o podróżach. Posiadanie tej książki kucharskiej we własnej biblioteczce to prawdziwa przyjemność! Już teraz gorąco polecam tę publikację i – oczywiście – zachęcam do lektury recenzji. Zainteresowani? Mam nadzieję, że tak!
Kuchnia kresowa jest smaczna, bogata i pożywna. To przede wszystkim potrawy z prostych składników. Aromatyczne, dobrze przyprawione, sycące. Wielu z nas dobrze zna dania tej kuchni z rodzinnych domów. Spora część Polaków (w tym ja) ma też korzenie kresowe. Niektóre z tych potraw są dla nas więc nie tylko zwykłymi posiłkami, ale również częścią tożsamości i dziedzictwa kulturowego. Czy jesteście z kresowiaków czy nie – „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to publikacja, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Spis treści:
Ukraiński autor – kolekcjoner przepisów
Autor książki, Mykoła Mańko, pochodzi z Drohobycza. To ukraiński pisarz, wydawca, podróżnik, kucharz i przewodnik miejski. Z wykształcenia teolog oraz lekarz weterynarii. Od lat zbiera przepisy z pogranicza kulturowego oraz eksperymentuje w kuchni. W książce zebrał receptury znane i mniej znane.
To przepisy czerpiące z kuchni wielu narodów, ludów oraz kultur, zamieszkujących dawne ziemie kresowe. Ta mieszanka oddaje ducha tych obszarów. „Kresy stworzyli nie historycy i geografowie, lecz poeci i miłośnicy jedzenia”: pisze w książce. I dodaje, że krainy tej „szukać musimy w twórczości romantyków i w dawnych przepisach kulinarnych”.
Kuchnia kresowa – od Wilna po Bakczysaraj
Coś w tym jest. Dla Wielu Polaków Kresy to symbol tęsknoty za dawnym, utraconym światem. Mityczne pogranicze, raj, przedmiot wspomnień i nostalgicznych odniesień. Wielu z nas czuje się związanych z tamtymi obszarami. Taka publikacja, dla każdego komu kresowe ziemie są bliskie, jest więc bardzo ciekawa. Może być jednak interesująca także dla innych.
„Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki”: podkreśla autor. Tak właśnie jest.
Kuchnia kresowa czerpie z wielu kultur i tradycji. Dlatego warto sięgnąć po tę książkę. „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” pozwala poznać nowe smaki, urozmaicić codzienne menu czy przypomnieć sobie niektóre receptury z dawnych przepiśników domowych.
Dyplomacja kulinarna – gotujmy wspólnie
„Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to książka o kuchni wielonarodowej. Co więcej, prócz przepisów, zawiera mnóstwo kulinarnych ciekawostek. I nie tylko! Dobrze oddaje specyfikę dawnych Kresów. Znajdziemy tu zarówno przepisy z kuchni litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, jak też żydowskiej, ormiańskiej i tatarskiej. To receptury łączące tradycję oraz nowoczesność.
Przepisy z książki są kolorowe, pachnące, pełne oryginalnych smaków. Jednocześnie swojskie i egzotyczne. Wśród nich można znaleźć dania zarówno proste, jak też nieco bardziej skomplikowane. Każdy znajdzie tu przepisy, z jakich chętnie skorzysta. I znawcy, mistrzowie sztuki kulinarnej powinni być zadowoleni, i też osoby, które gotują od święta.
„Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna”: podkreśla autor.
A więc gotujmy! Czerpmy z bogactwa kuchni kresowej. I cieszmy się urozmaiconym, ciekawym menu na co dzień. „Współczesna kuchnia dawnych Kresów” to książka, z którą bez trudu można urozmaicić jadłospis, a przy okazji dowiedzieć się czegoś więcej o wschodnich rubieżach.
PS Czy dania kuchni kresowej pojawiają się na Waszych stołach? Jeśli tak – to jakie? U mnie jest to np. kiszka i baba ziemniaczana. W święta – kutia. Na śniadanie czasem serniczki, a u mojej mamy latem króluje chłodnik litewski.
Tytuł: „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”
Autor: Mykoła Mańko
Wyd.: Wydawnictwo AA
Rok wydania: 2022
*współpraca barterowa
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pixabay
Ukraina w romantyzmie polskim, czyli step, kozak i wolność
Gdzie można kupić produkty bezglutenowe?
Dobrze, że takie publikacje są wydawane, bo pozwolą ocalić od zapomnienia kresową spuściznę.
O tak, też tak uważam. 🙂
Piękne wydanie, świetna recenzja 🙂 .
To świetna publikacja. 🙂
Szczerze się przyznam, że w ogóle nie znam tej kuchni i nie jadłam żadnej z wymienionych tu potraw 🙁
Serio? To koniecznie kiedyś sięgnij po któreś z kresowych dań. 🙂
Brzmi pysznie, jestem ciekawa tych przepisów.
Polecam! 🙂
Aż żołądek zaburczał przy czytaniu tego postu 🙂
Nie dziwię się, to świetna kuchnia. 😉
Chyba takich przepisów brakuje na moim blogu 🙂
Warto zapoznać się bliżej z kuchnią kresową. 🙂