Szparagi, nowalijki, jarmuż, jadalne kwiaty, kiełki… A do tego inne kolorowe warzywa i owoce. Wiosną warto postawić na świeżość, lekkość oraz soczyste barwy! Dzięki temu nawet zwyczajne dania można upiększyć i doskonale wpasować w zielony czas. Wystarczy odrobina inspiracji oraz kreatywności. I oto wiosna na talerzu! Ten czas może być w kuchni bardzo apetyczny, radosny, orzeźwiający.
Jakie warzywa jeść wiosną? Świeże, chrupiące, aromatyczne. Sezonowe, kolorowe, nasze. Szczypiorek, rzeżucha, rzodkiewka, ogórki, sałata, cebula, pomidory, marchewka… Jaka może być dieta wiosenna? Barwna! Pachnąca! Estetyczna! Wiosna na talerzu może mieć wiele odsłon. Po które dary natury sięgnąć?
Nowalijki
Nowalijki to źródło wielu witamin i minerałów. Cenimy je za chrupkość, świeżość, smak. Sałata, szpinak, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha, pietruszka, botwinka… Nowalijki świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek, twarożków, kanapek, przystawek, wrapów, dań głównych. Można z nich też zrobić efektowne spring rollsy. Z odpowiednimi dodatkami będą pyszną przekąską. Papier ryżowy, pokrojone w słupki warzywa, wybrane nowalijki, zioła i przyprawy, tofu, kurczak lub łosoś, ewentualnie mango lub awokado, dobry sos – to danie można zrobić na wiele sposobów.
Kiełki
Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa. Smaczne, zdrowe. Regularne spożywanie kiełków wpływa pozytywnie na organizm. Wzmacniają system immunologiczny, dobrze wpływają na trawienie, upiększają, odtruwają, są skarbnicą antyutleniaczy. Kiełki lucerny, rzeżuchy, brokułów, rzodkiewki, słonecznika, fasoli mung… Wszystkie mające cenne składniki. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, przystawek, makaronów, sałatek. Z pewnością pyszne mogą być kolorowe grzanki z kiełkami, młodymi listkami, serem pleśniowym i żurawiną.
Jadalne kwiaty
Jadalne kwiaty nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Fiołki, aksamitki, stokrotki, bratki, rumianki, nasturcje… Pyszne, kolorowe, bogate w witaminy. Wykorzystuje się je w celach dekoracyjnych, ale wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze. Można je dodać do kanapek, naleśników, sałatek, koktajli. Takie dania będą jednocześnie efektowne, oryginalne i pyszne. Kolorowe roślinki są idealnym dodatkiem także do deserów. Niebanalną słodkością są np. lody z jadalnymi kwiatami.
Jarmuż
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Odmiana kapusty. Skarbnica witamin, błonnika, białka, silny przeciwutleniacz. Wspiera układ odpornościowy i nerwowy, wzmacnia naczynia krwionośne. Cenimy go za prozdrowotne walory, efektowny wygląd. Można jeść jarmuż na surowo, podsmażyć go, gotować na parze. Sprawdzi się w koktajlu, sałatce. Świetnie smakuje upieczony w piekarniku. Pyszne są chipsy z jarmużu (wystarczy je zrobić z odrobioną oleju, przypraw i sezamem)!
Szparagi
Szparagi cenimy za bogactwo składników odżywczych i wspaniały smak. Ten wiosenny przysmak wspiera zdrowie. Szparagi są niskokaloryczne, pożywne. Pozytywnie wpływają na organizm, skórę, włosy i paznokcie. To naturalne antyutleniacze i afrodyzjaki. Mają niski indeks glikemiczny. Można je dodawać do sałatek, jajek, makaronów, frittaty, pizzy, zup i wielu innych dań. Dobrze smakują gotowane, pieczone, z patelni. Możliwości jest mnóstwo! Warto zrobić na przykład pieczone zielone szparagi z burratą i migdałami lub pistacjami.
Oczywiście należy sięgnąć też po wiosenne owoce, ale to już temat na inny artykuł! Ważne by było zdrowo, kolorowo, pysznie. Wiosna na talerzu to zieleń, lekkość, chrupkość… Warto w tym okresie przełamać zwyczajową monotonię smaków. Co jeść wiosną? To już zależy od indywidualnych preferencji. Dieta wiosenna może być sezonowa, ale nie tylko. Warto dbać o różnorodność w jadłospisie. Mówi się przecież, że urozmaicona i odpowiednio zbilansowana dieta to sekret zdrowia oraz dobrego samopoczucia. PS Znaleźliście tu inspirację?
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Recenzja: „Kuchnia na odporność” Toby Amidor
Owszem Urocznico, znalazłem inspiracje. Serdeczne pozdrowienia .
Super. 🙂
Cenne i przydatne informacje, poza tym z przyjemnością obejrzałam kolorowe, apetyczne zdjęcia 🙂
Bardzo smacznie wyglądają te dania. Z chęcią bym spróbowała lodów z jadalnymi kwiatami 😊
Polecam, są świetne. W mojej okolicy jest ukwiecona lodziarnia. 🙂
Ależ apetyczne i malarskie te talerze. My zajadamy rzodkiewkę i nać pietruszki, szparagi tez już były, no i truskawki!
Świetnie. 🙂
wiesz że nigdy nie jadłam szparagów:D
Serio? Warto spróbować.
Lubię spring rollsy 😀
loveonthebrainbykinga.wordpress.com
Ja też.
Bardzo apetyczne są takie kolorowe talerze
🙂
O tak, uwielbiam szparagi choć nigdy nie próbowałam ich pieczonych z migdałami lub pistacjami.
Ale to połączenie brzmi pysznie 🙂
Spróbuj koniecznie!
Ostatnio namiętnie zapiekam kalafiory i brokuły (steki warzywne) i robię do nich rózne kolorowe sałatki. Uwielbiam. 🙂
Świetnie.
Muszę skusić się na jakiś ciekawy przepis na szparagi 😉
Koniecznie!
wszystko bym zjadla 🙂
🙂
Uwielbiam tak zestresowane dania! Człowiek od razu nabiera apetytu 😁
Zaserwowane dania, coś dziś telefon ze mną nie współpracuje 🫣😂
Złośliwość rzeczy… Też “jem oczami”. 🙂
Uwielbiam warzywa. Ostatnio ciągle zajadam się brokułami, cukinią i rzodkiewką:)
Wspaniale.
Oj tak, to ten moment gdy wczesnym rankiem zbieramy w ogrodzie szpinak, sałaty lub szparagi 🙂
Super, na pewno wspaniale mieć ogród.
Bardzo apetycznie 🙂 uwielbiam sprig rollsy, trochę z nimi roboty, ale warto się poświęcić 🙂
To fakt, ale efekt jest świetny… Warto, warto. 🙂