Niewielkie ziarenka często skrywają w sobie sporą odżywczą moc! Warto pamiętać o nich w codziennej diecie. Wiele nasion, ziaren i pestek jest wartościowych dla zdrowia. Dostarczają cennych składników odżywczych, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Ziarna, pestki i nasiona są skoncentrowanym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego ich regularne spożywanie poleca wielu dietetyków oraz ekspertów z zakresu żywienia. Co ciekawego w sobie kryją? Jakie nasiona warto jeść? Sprawdźcie!
Ziarna, pestki i nasiona można znaleźć na wielu listach najlepszych produktów o właściwościach prozdrowotnych. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto więc je jeść dla zdrowia i urody.
Spis treści:
Zdrowe nasiona do jedzenia
Jakie nasiona są zdrowe? Pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam, mak, nasiona chia, nasiona czarnuszki… Oto kilka przykładów. Warto pamiętać o nich w codziennym menu. To dobry sposób na urozmaicenie diety. Eksperci do spraw żywienia zazwyczaj zalecają spożywać jedną garść nasion i orzechów każdego dnia. To produkty, które dobrze odżywiają oraz sycą.
Badania naukowe potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania różnorodnych nasion i ziaren. Te produkty zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Ziarna, nasiona i pestki są przede wszystkim źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Mają też wiele antyoksydantów, białka, witamin, minerałów.
To skarbnica składników odżywczych. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Przyspieszają przemianę materii, ułatwiają pracę jelit, zapewniają uczucie sytości na długo. Nic dziwnego, że te produkty są doskonałym dodatkiem do potraw – np. sałatek, zup, dań głównych, śniadań i deserów.
Ziarna, pestki i nasiona dla zdrowia i urody
Nasz codzienna dieta powinna być zróżnicowana, aby dostarczyć organizmowi pełen zakres składników odżywczych, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego warto uwzględnić w menu różne ziarna, pestki oraz nasiona. Oto kilka przykładów wartościowych produktów.
- Pestki dyni – zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały i witaminy. Pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Poleca się je jeść w okresach wyczerpania oraz stresu. Dodają energii. Pozytywnie wpływają na płodność, spowalniają procesy starzenia. Wspierają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.
- Nasiona słonecznika – są dobrym źródłem m.in. białka, błonnika, fitosteroli. Zawierają witaminy A, E, B, D i składniki mineralne. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, usuwają nadmiar toksyn z organizmu. Mają właściwości przeciwstarzeniowe. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów i skóry. Zawierają składniki dobre dla zachowania równowagi organizmu oraz dobrego samopoczucia.
- Nasiona maku – zawierają wiele składników mineralnych i witamin. To cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika. Żywność funkcjonalna. Nasiona maku wspierają odporność, wspomagają układ pokarmowy, dobrze wpływają na urodę, dodają energii.
- Ziarna sezamu – zawierają białko, witaminy, kwasy omega, minerały. Cenione są ze względu na substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dbają o zdrowe serce, wspomagają regenerację. To dobre źródło wapnia i żelaza. Dobrze wpływają na wygląd włosów oraz cery.
- Nasiona czarnuszki – skarbnica składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienie. Działają regenerująco, pozytywnie na samopoczucie. Poleca się je w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy czy przy zaburzeniach dróg oddechowych.
- Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska. Zwierają błonnik, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Mają w składzie związki przeciwzapalne, przeciwutleniacze. Cenione są za wartości odżywcze, ale i energetyczne. Słyną z dużej zawartości wapnia i żelaza. Równoważą poziom cukru we krwi, poleca się je osobom narażonym na osteoporozę. Zaliczane są do tzw. super foods.
- Siemię lniane – źródło kwasów omega-3, fitoestogenów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych. Nasiona lnu pozytywnie wpływają na przemianę materii, regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi, mają właściwości przeciwzapalne, nawilżają skórę. Siemię lniane może sprzyjać odchudzaniu, zmniejszać poziom złego cholesterolu i obniżać ryzyko nadciśnienia.
Racjonalna, zróżnicowana dieta
Przede wszystkim: ważna jest zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia. Warto poznać wszystkie przeciwwskazania oraz pamiętać o umiarze w spożywaniu nasion. Niektóre z nich przed zjedzeniem najlepiej namoczyć lub zmielić, by nie obciążać zbytnio układu trawiennego. Nasiona należy też odpowiednio przechowywać!
Wartość odżywcza tych produktów może znacznie się różnić w zależności od rodzaju. Dlatego dobrze jest dbać o urozmaiconą dietę. Trzeba też uwzględnić indywidualne potrzeby żywieniowe oraz ewentualne alergie czy nietolerancje pokarmowe. Jedno jest pewne – ziarna, pestki i nasiona mogą wnieść wiele dobrego do codziennego menu.
*Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej. W przypadku większego zainteresowania tematem – należy skonsultować się z ekspertem.
autor: Urocznica, źródła: zywienie.abczdrowie.pl, ncez.pzh.gov.pl, motywatordietetyczny.pl, zikodlazrowia.org, medonet.pl, bakaliowo.pl, zdjęcia: Pexels
Recenzja: „Kuchnia pełna warzyw” Lidia Bawolska
15 mitów na temat ćwiczeń i diety, które mogą Ci szkodzić
Dlaczego warto suplementować witaminę C?
Bardzo ciekawy i merytoryczny artykuł.
🙂
Sam planuję trochę ziaren i pestek włączyć do diety swojej, pozdrawiam .
Super, zdrowy pomysł. 🙂
Ciekawy wpis. Nie wiedziałem wcześniej tyle o ziarnach/pestkach.
Dzięki za uznanie za zdjęcia. 🙂
Jak na razie wszystko u mnie OK jeśli o zdrowie chodzi.
Pozdrawiam!
mozaikarzeczywistosci.blogspot.com
Fajnie, że post okazał się ciekawy. 🙂
Trzeba trzeba, samo zdrowie 🙂
🙂
Bardzo ciekawe informacje.
Ja na co dzień przyjaźnię się z nasionami czarnuszki i chia 🙂
Też bardzo lubię te nasionka. 🙂
Te wszystkie nasionka i ziarenka świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy deserów:)
I smakują i dekorują i są zdrowe:)
kocham nasiona i ziarenka wcinać:D
Ja też, samo zdrowie. 😉
Z wymienionych tu nasion jem regularnie słonecznik i niekiedy pestki dyni, innych nie kupuję, ale może warto byłoby to zmienić.
Warto próbować różnych rzeczy! U mnie też słonecznik i dynia są na porządku dziennym, ale siemię lniane, czarnuszka, sezam również… Polecam. 🙂
Chia, Czarnuszka czy siemie lniane dobrze działają na urodę.
Chociaż to ostatnie nie jest zbyt dobre w smaku 😀
Pozdrawiam
To fakt, że smakowo bywa różnie, ale wszystkie te ziarna są w sumie dobre dla zdrowia i urody. 🙂
Pestki dyni bardzo lubię, jadłam kiedyś lody o smaku oleju z pestek dyni. Moja mama je chleb z olejem z czarnuszki
Ciekawy smak lodów… 😉 Z oryginalnych to jadłam kiedyś lody ogórkowe i z kwiatami.
Bardzo lubię takie dodatki do sałatek albo do owsianki 🙂
Ja tak samo! 🙂
Dodaję najczęściej do jogurtu i sałatek, ale i chleb kupujemy z różnymi dodatkami:-)
I ja tak robię. 🙂
Jako wegetarianka spożywam je ciągle. Nie przepadam za czarnuszką, z niej wolę robić różne prace plastyczne z dziećmi.
Super. A ja akurat lubię czarnuszkę, nawet dziś ją dodałam do pasy jajecznej na kanapki. 🙂
No, ostatnio też dodaję troszkę czarnuszki do sałatek, bo dostałam fajny przepis, może się powoli do tej czarnuszki przyzwyczaję.
Świetny temat! Dziękuję za przybliżenie.
Można też podmienić zwykłą mąkę na migdałową, albo owsianą. 👌 👍
Tak, to fakt. Obu tych mąk używam. Chleb z samych ziaren też często u mnie gości. 😉
W tym roku zmieniam nawyki żywieniowe, więc dziękuję za tekst, wpiszę Twoje propozycje na listę zakupów.
Super, warto o siebie dbać. 🙂
Super artykuł, ja zawsze w domu mam podstawowy dla mnie zestaw ziaren i pestek (dynia, słonecznik i len) 🙂
Przydatny wpis! 🙂
🙂
Super przydatny wpis!
Cieszę się. 🙂
Różnych pestek, ziaren i nasion jest w mojej diecie zdecydowanie za mało – muszę to zmienić.
Warto o to zadbać, naprawdę! 🙂
Osobiście uwielbiam pestki dyni i nasiona słonecznika. Jem je surowe albo dosypuje do płatków lub jogurtu.
To naprawdę świetne źródło witamin.
Pozdrawiam cieplutko.
I super! 🙂
Bardzo lubie i już wyczekuje na tegoroczne słoneczniki 🙂
🙂
Bardzo interesujący post. Nie kupuję pieczywa. Zawsze gdy go piekę dodaję: czarnuszkę, pestki dyni, mak, siemię, sezam i słonecznik. Ziaren używam również do pat, sałatek a nawet jako dodatek do panierek.
Pozdrawiam serdecznie:)
Też szeroko wykorzystuję ziarna, nasiona i pestki w kuchni. 🙂
Ja najbardziej lubię pestki dyni i słonecznik, ale ostatnio staram się włączać do swojej diety również siemię lniane 🙂
Super. 🙂
Lubię porady zdrowotne w takiej przystępnej formie 👍
🙂