Owoce jagodowe, czyli polskie superfoods

Owoce jagodowe, czyli polskie superfoods

Borówka, jagoda, malina, jeżyna, agrest, aronia, porzeczka, żurawina, truskawka, poziomka… Owoce jagodowe to nasza lokalna superżywność (superfoods). Te cuda natury mają liczne walory odżywcze oraz prozdrowotne. Kojarzą się z latem, pełnią smaku oraz aromatu. Trwa ich sezon, warto więc korzystać z niego pełnymi garściami!

Owoce jagodowe to same zalety. Dietetycy i lekarze zalecają ich regularną konsumpcję. Najlepiej filiżankę dziennie. Dlaczego?

Owoce jagodowe lista

Pexels

Nasza superżywność

Dietetycy mówią, że powinniśmy w ciągu dnia spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. 3-4 porcje warzyw. 1-2 owoców. W codziennym menu warto też uwzględnić produkty znane jako superżywność. Wśród nich są właśnie owoce jagodowe.

Superfoods to żywność funkcjonalna. Korzystnie wpływa na cały organizm. Owoce jagodowe pomagają zaś w łatwy i przyjemny sposób poprawić stan ogólny zdrowia. Powinny być jednak składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety.

To uniwersalny produkt żywnościowy. Sprawdzają się w różnych jadłospisach. Dobrze komponują się w szeregu planów żywieniowych! Mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a przy tym: wysoką wartość odżywczą, czyli zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Stoi za nimi mnogość zalet.

Owoce jagodowe właściwości

Pexels

Naturalne leki

Owoce jagodowe to nie tylko smak, aromat i wygląd. Wykazują bardzo szeroki, korzystny wpływ na organizm. Specjaliści twierdzą, że ich regularne spożywanie to istotny element profilaktyki oraz terapii dietą chorób zależnych od stylu życia. Ważne jednak, by jeść różnorodne owoce, aby móc korzystać z szeregu składników prozdrowotnych, jakie mają do zaoferowania.

Jagody i ich najbliższa rodzina mają liczne witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik… Jedzenie tych owoców to mnóstwo korzyści dla organizmu. Warto sięgać po te sezonowe, lokalne smakołyki. Owoce jagodowe nadają się też do mrożenia. Można więc się nimi cieszyć także poza sezonem!

Mają świetny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne. Owoce jagodowe chronią przed wolnymi rodnikami. To moc przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się organizmu. Pozytywnie wpływają m.in. na wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dobrze działają na wzrok.

Te owoce to żywność bogata w antocyjany, które pozytywnie wpływają też na zdrowe serce i obniżają ciśnienie krwi. Regularne jedzenie ich pomaga również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także wiele innych chorób przewlekłych.

Pozytywnie wpływają na odporność. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo. Obniżają cholesterol we krwi. Działają też przeciwcukrzycowo. Poprawiają gospodarkę węglowodanową organizmu.

To świetne źródło błonnika pokarmowego. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Poprawiają również funkcje poznawcze. Pozytywnie wpływają na mózg oraz układ nerwowy. Dobrze działają na naszą pamięć oraz nastrój.

Owoce jagodowe mają też wysoką zawartość wody, więc sprzyjają nawodnieniu organizmu. To doskonała przekąska na upalne, gorące dni.

Owoce jagodowe na serce

Pexels

Składnik zdrowej diety

Owoce jagodowe są wartościowe i odżywcze. Warto często po nie sięgać. Dla zdrowia, urody oraz przyjemności! To bogate źródło witamin oraz makro- i mikroelementów. Ceni się je za smak oraz liczne właściwości prozdrowotne. Dobrze wyglądają na talerzu. A co najważniejsze: pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Owoce te są pyszną przekąską samą w sobie, ale świetnie sprawdzają się też np. w deserach, koktajlach, sałatkach, sosach, daniach głównych. Warto je łączyć w posiłkach ze źródłem białka i/ lub tłuszczu. Świetny pomysł np. na zdrowe drugie śniadanie to jagody + jogurt naturalny + orzechy.

Warto dodać, że w okresie letnim obchodzimy smakowite święto związane z tymi naturalnymi smakołykami. 1 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Owoców. Ale też Dzień Polskiej Borówki! Poza tym, istnieją ciekawe projekty oraz akcje, takie jak „Czas na polskie superowoce!” czy „szklanka owoców jagodowych codziennie”, które popularyzują skarby naszej flory.

Jagoda ma też pozytywną symbolikę. Oznacza radość, wesołość oraz dobry stan naszego organizmu. Nie sposób przejść więc obok niej obojętnie. Jak wykazują badania konsumenckie – spożycie owoców jagodowych wzrasta, tak samo jak rośnie świadomość ich prozdrowotnych właściwości… i bardzo dobrze!  Uwzględniacie je w swoim menu?

Owoce jagodowe, czyli polskie superfoods

Owoce jagodowe, czyli polskie superfoods

*Blog ma charakter hobbystyczny. W przypadku szerszego zainteresowania tematem – najlepiej skonsultować się z ekspertem.

autor: Urocznica, źródła: wapteka.pl, zdrowie.pap.pl, dietetycy.org.pl, ncez.pzh.gov.pl, sadnowoczesny.pl, polskiesuperowoce.pl, zdjęcia: Pexels


Ciasto orkiszowe z borówkami – przepis na pół słodko


Zdrowie w kropli oleju, czyli właściwości naturalnych olejów tłoczonych na zimno


 

Komentarze

  1. sobiepop.blogspot.com

    No popatrz. Nawet nie wiedziałam, że te owoce mają niski indeks glikemiczny 🙂
    Ale uwielbiam zwłaszcza jeżyny, porzeczki i jagody

    • @dministrator

      O, super! 🙂

  2. Magdalena

    oj tak, mamy wielki skarb pod ręką!

    • @dministrator

      🙂

  3. Martyna

    Bardzo lubię owoce jagodowe 😊

    • @dministrator

      Super. 🙂

  4. Jestem Magdalena | 30plusblog

    Staram się je mieć w ogrodzie, chociaż każdy rok inny i nie wszystko wychodzi 🙂 Ale warto, własne pyszne i zdrowe, najzdrowsze 🙂

    • @dministrator

      Wiadomo.

  5. Pani Ogrodowa

    Bardzo lubię wszystkie te owoce. A już na truskawki to zawsze czekam z utęsknieniem 🙂

    • @dministrator

      🙂

  6. Martyna Myszke (ryszawa.blogspot.com)

    Nigdy nie miałam parcia na owoce, ale od kiedy jestem w ciąży, mogłabym je jeść na okrągło :p

    • @dministrator

      🙂

  7. moja enklawa

    Lubię wszystkie wymienione owoce.
    Poziomki budzą u mnie wspomnienia. Ciocia mieszkała pod lasem i dokładnie wiedzieliśmy, gdzie rosną. Jadło się nie tylko prosto z krzaczka, ale przynosiło do domu, żeby utrzeć z cukrem i położyć na kromkę chleba.
    Pozdrawiam

    • @dministrator

      O, pięknie…

  8. Hanna

    Staram się jeść jak najwięcej. Ważne dla mnie jest, że mają niski indeks glikemiczny.

    • @dministrator

      O tak. 🙂

  9. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Mmm najlepsze owoce 🙂 Ach, jak ja je uwielbiam! Najbardziej jagody i poziomki a zaraz po nich jeżyny, truskawki, potem maliny 😀 Zresztą, ja zawsze uwielbiałam owoce. I jabłka i banany i mandarynki… owocami mogłabym zajadać się cały czas 😉
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    • @dministrator

      Super. 🙂

  10. Alicja

    Maliny, truskawki, jeżyny to owoce które zawsze jem latem. I ciasto z nimi też jest smakowite. Pozdrawiam :-).

    • @dministrator

      Świetnie. To fakt, ciasta z tymi owocami są pyszne. 🙂

  11. https://mira-bell.blogspot.com

    Borówki i jeżyny są wspaniałe!

    • @dministrator

      Zdecydowanie. 🙂

  12. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Uwielbiam owoce jagodowe, zawsze czekam z niecierpliwością, aż się pojawią 🙂

    • @dministrator

      Ja też je uwielbiam! 🙂

  13. Łucja – Maria

    Uwielbiam wszystkie owoce. Najbardziej czereśnie i truskawki. W tym roku wyjątkowo u mnie obrodziły jeżyny, maliny, borówki amerykańskie, czarna porzeczka i aronia. teraz zaczynam się rozkoszować śliwkami, Są przepyszne bo jest dużo słońca.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    • @dministrator

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>